Kommentit 2006:

Loppuvuodesta syntyneiden kato on tuttu juttu Palloliiton seura- ja nuorisotoiminnan kenttäpäällikölle Timo Huttuselle. – Pohjola cupissa, jossa Palloliiton kahdestatoista piiristä tulee kustakin kahdeksantoista C14- ja C15- ikäluokkiin kuuluvaa pelaajaa, suhde on sellainen, että alkuvuodesta syntyneet ovat enemmistönä suhteessa 80/20, joskus hyvänä vuonna 75/25, Huttunen kertoo. – Tällainen tilanne on ollut ainakin 1990-luvun loppupuolelta, jolloin minä olen alkanut asiaa seurata. Vertailun vuoksi Huttunen on käynyt läpi myös nykyisen A-maajoukkueen syntymäajat. Siellä voimasuhteet heittävät häränpyllyä. – 18 pelaajasta 6-7 on vuoden ensimmäisellä puoliskolla syntyneitä, loput jälkimmäisellä. Mielenkiintoista, vaikka ei tästä mitään isompia johtopäätöksiä pidä tehdä. (24.12.2006 ESS)

Hetemaj’t ovat kansallisuudeltaan Kosovon albaaneja ja heidän mahdollinen toinen edustusoikeutensa on entisessä Jugoslaviassa (Serbia), ei Albaniassa. Kumpikaan Hetemaj ei voi edustaa Albaniaa Suomen Palloliiton tietojen, eikä FIFA:n nykyisten sääntöjen mukaan, koska he eivät ole koskaan olleet kyseisen valtion kansalaisia.
FIFA:n kaksoiskansalaisuutta koskeva säännöstö on varsin yksiselitteinen. Mikäli kaksoiskansalaisuuden omaava pelaaja haluaa edustaa toista kansalaisuuttaan jalkapallokentällä, hän voi itse anoa FIFA:lta oikeutta vaihtaa maajoukkuetta ennen kuin hän täyttää 21 vuotta. Vaihdon voi tehdä kertaalleen ja siihen on liitetty kaksi ehtoa. Pelaaja ei ole saanut pelata A-maaotteluita aiemman kansalaisuuden maajoukkueessa, ja pelatessaan ensimmäisen virallisen (esim. Perparim Hetemaj’n tapauksessa nuorten EM-karsinnat) maaottelun, hänellä on täytynyt olla haettavan maajoukkueen kansalaisuus.
Vaikka monessa mediassa Hetemaj’ta ollaan oltu viemässä Albanian maajoukkueen paitaan, tämä ei nykysääntöjen puitteissa ole mahdollista.
Perparim Hetemaj on kuulunut jo pitkään maamme lupaavimpiin nuoriin pelaajiin. Siitä huolimatta liiton valmennusjohto ei halua sitoa lähitulevaisuuden A-maajoukkuepelaajaa pakolla Suomen paitaan. Alle 21-vuotiaiden maajoukkuetta edustanutta Hetemaj’ta ei tulla peluuttamaan A-maajoukkueessa vain sen takia, että nuorukainen olisi jatkossakin Suomen A-maajoukkueen käytettävissä.
– Olisi epäreilua peluuttaa nuorta pelaajaa A-maaottelussa vain sen takia, että varmistaisimme hänen edustuskelpoisuuden jatkossakin. Hetemaj on ollut jatkuvassa seurannassa nuorten maajoukkueessa ja hän kuuluu siihen 35 pelaajan ryhmään, josta A-maajoukkuepelaajat valitaan, Palloliiton valmennuspäällikkö Jyrki Heliskoski sanoi. (09.12.2006 palloliitto.fi)Jari Litmanen, olet toipumassa "salaisesta operaatiosta" eli nilkkaleikkauksesta. Miten leikkaus meni?

- Leikkaus meni hyvin eikä kyseessä nyt niin salainen operaatio ollut. Tiedotin itse Malmön kautta, että tällainen operaatio ylipäänsä tehdään. Aika moni minut on viime päivinä nähnyt keppien kanssa, joten ei siinä mitään sen salaisempaa ollut. Julkisuudessa esitettyihin kysymyksiin sen verran, että leikkaus suoritettiin Suomessa ja sen teki lääkäri. Ainakin toivon niin, sillä en voi olla siitä nukutuksen vuoksi varma.
Mitä leikkauksessa korjattiin?
- Oikean jalan nilkan nivelsiteitä. Tähän oli hyvä välikkö nyt, koska kausi loppui muutenkin etureiden revähdykseen. Oikean nilkan nivelsiteet olivat löystyneet vuosien saatossa, joten nyt oli tarpeen tehdä jotain. Ilmeisesti nilkan nivelsidevaivat ovat heijastelleet muuallekin ja aiheuttaneet mm. rasitusvammoja.
Mikä on ensimmäinen toipumisennuste?
- Arvio on noin kolme kuukautta.
Eli olet ilman takapakkeja mukana Suomen ensi vuoden ensimmäisessä EM-karsintaottelussa vieraskentällä Bakussa Azerbaidzhania vastaan?
- Toivottavasti, mutta katsotaan myöhemmin. Ainakin se on mahdollista kaiken mennessä hyvin. Turha miettiä sitä vielä tässä vaiheessa, mutta on se toiveissa.
Suomi jatkaa EM-karsintaansa keskiviikkona Töölön jalkapallostadionilla ottelussa Armeniaa vastaan. Vastoin monien ennakkoaavistuksia, tämä on ensimmäinen peli, joka sinulta jää karsinnoissa väliin.
- Kyllä. Pystyin pelaamaan kohtuullisen ehjästi neljä ensimmäistä ottelua. Olen kohtuullisen tyytyväinen joukkueen esityksiin niissä peleissä. Meillä on ollut paljon onnistumisia, mutta myös pettymyksiä. Suurin pettymys on ilman muuta tasapeliin jääminen Jerevanissa vierasottelussa Armeniaa vastaan.
Sanoit myös heti Portugali -tasapelin jälkeen, että olit pettynyt tasapeliin.
- Siitä ottelusta olisimme voineet saada enemmänkin. Me olisimme voineet paremmalla onnella ja taidollakin kääntää pelin voitoksi. Me olimme lähempänä voittoa kuin silloinen maailman nelonen, Portugali.
Armenia -pelin jälkeen karsinnoissa tulee tauko. Millainen on välitilinpäätöksesi toistaiseksi?
- Tietämättä Armenia -kotipelin tulosta... Olemme hyvissä asemissa meidän lohkossamme. Emme ole vielä hävinneet yhtään ottelua. Onnistumisia on tullut nyt jo karsintojen ensimmäisissä otteluissa. Aina ei ole ollut näin. Mutta kuten sanoin, meillä voisi olla pari pinnaa enemmänkin. Varsinkin Jerevanissa meillä oli riittävästi paikkoja tehdä voittomaali.
Suomi todellakin vei sitä ottelua, mutta tulosta ei tullut. Jerevanissa yhdeksi puheenaiheeksi nousi erittäin heikossa kunnossa ollut nurmi. Myös nyt pelialusta herättää varmasti ajatuksia ja keskustelua. Mitä mieltä olet peliareenan valinnasta?
- Ottamatta kantaa poliittisiin tai taloudellisiin syihin, puhtaasti urheilullisin syin, pelaajana, ottelu olisi pitänyt pelata Olympiastadionilla. Olen itse pelannut Olympiastadionilla marras- ja joulukuussa karsintaotteluita. Niissä peleissä kenttä on saatu lämmityksen ansiosta hyvään pelikuntoon. Lisäksi Olympiastadion on pelaajien näkökulmasta meidän kotikenttämme ja pelaajat haluavat pelata Olympiastadionilla. Nyt annamme mielestäni vastustajalle liikaa etua siitä, että pelaamme vieraalla alustalla. Pelaajista vain Nurmela tuntee nykyisen alustan todella hyvin, eivät muut.
Julkisuudessa on mainittu puheenjohtajan sanoin, että olit itse näyttänyt Roy Hodgsonin ja Sami Hyypiän kanssa vihreää valoa pelaamiselle Töölön jalkapallostadionilla. Onko kantasi muuttunut?
- Luin sen kommentin... En osaa sanoa päävalmentaja Hodgsonin tai Samin puolesta mitään, mutta minulta ei koskaan mielipidettä kysytty. Sain tiedon pelipaikkapäätöksestä tekstiviestin välityksellä. Oma kantani keinoalustoihin on aina ollut sama eikä se ole mitenkään tuulesta temmattu. Olen pelannut ja harjoitellut keinoalustoilla kuudessa eri maassa aina Lahden suurhallista nykyaikaisiin alustoihin.
Mikä mielipiteesi sitten on?
- Olen aina sanonut, että keinonurmi on loistava alusta junioreille ja amatööreille sekä huonon ilmastoajanjakson ajan harjoitteluun. Urheilullisesti - siis ihan näin jalkapalloilijan silmin - mielestäni ainoa oikea alusta on luonnonnurmi. Ja paras pelipaikka - urheilullisesti - Olympiastadion. Millä tahansa alustalla voi toki pelata, mutta peli on erilaista. Tässä voisi verrata vaikka tenniksen Grand Slam -turnauksia Roland Garros -areenalla tai Wimbledonissa. Peli on periaatteessa sama, mutta alustan vuoksi silti hyvin erilaista. Toivottavasti siitä alustasta, koska peli siinä kuitenkin pelataan, on meille enemmän hyötyä kuin haittaa tulevassa ottelussa.
Toivottavasti Suomi hyötyy alustasta enemmän kuin Armenia ja pisteet tulevat kotiin. Uskotko voittoon?
- Ilman muuta uskon. Lisäkseni muutama muukin pelaajaa on loukkaantunut, mutta materiaalimme laajenee pikkuhiljaa. Esimerkiksi ennen näitä karsintoja ei kukaan puhunut mitään Toni Kalliosta tai Markus Heikkisestä. Nyt he ovat kasvaneet vakiomiehiksi ja ovat pelanneet hyvin. Myös Jonatan Johansson ja Mika Nurmela ovat taas tulleet takaisin vahvasti. Tintti oli voittaa Ruotsin maalikuninkuuden ja Nure valittiin Veikkausliigan parhaaksi keskikenttäpelaajaksi. Uskon, että joukkueesta löytyy tehoja ja voitto tulee.
Olisitko pettynyt muuhun kuin voittoon keskiviikkona?
- Kyllä. Jos haluamme edes unelmoida paikasta lopputurnauksessa, pitää tällaiset ottelut voittaa. Muuten laitamme itsemme hyvin nopeasti tilanteeseen, jossa on otettava pakkovoittoja. Tämä on hyvin tasainen lohko, jossa pelataan paljon ristiin. Paljon ratkeaa siinä, miten paljon kukin kärkipään joukkueista menettää pisteitä ns. heikommille.
Mikä on mielipiteesi päävalmentaja Roy Hodgsonista?
- Hän on ammattitaitoinen ja kokenut valmentaja, joka luottaa omaan kokemukseen ja näkemykseen. Hänellä on valtava halu tehdä töitä ja voittaa otteluita. Hänellä on hyvä ote joukkueesta, koko ryhmä tekee paljon töitä.
Sinun sopimuksesi Malmo FF:n kanssa loppui tähän kauteen. Onko jatkosta ollut puhetta?
- Jatko on auki. Tulevien viikkojen aikana mietitään jatkoa ja varmasti keskustellaan Malmön kanssa. Ratkaisuita tehdään, kun ratkaisujen aika tulee.
Jossain spekuloinneissa on myös puhuttu paluusta Veikkausliigaan.
- Kuten sanoin, kaikki on auki. Sopimusta tai päätöstä ei ole tehty.
Mutta et ole vielä lopettamassa upeaa uraasi?
- Kaikki on tosiaan vielä auki. Mutta vastahan minä pelaamisen aloitin enkä ole vielä ehtinyt lopettamista miettiä?
Vielä, mitkä ovat kipparin terveiset EM-karsintaotteluun valmistautuvalle joukkueelle?
- Paljon onnea matsiin. Tiedätte, että Armenia on kaadettavissa. Kärsivällisyyttä ja pari maalia ja kolme pistettä kotiin.
(11.11.2006 yle.fi)

Pekka Hämäläinen valittiin sunnuntaina (22.10.) jatkamaan Suomen Palloliiton puheenjohtajana liittokokouskauden 2007-2009. Kausi on Hämäläisen neljäs. Liittokokousedustajat äänestivät Hämäläisen jatkon puolesta äänin 59–36. Vastaehdokkaana oli Ilpo Kokkila. Varapuheenjohtajiksi äänestettiin Markku Lehtola ja Kari Uotila. Hämäläinen kiitti valintansa jälkeen kokousedustajia luottamuksesta.
– Jatkan erittäin suurella innolla seuraavan kolmivuotiskauden. Suomifutiksella menee tällä hetkellä hyvin, vaikka aina voi parantaa. Ensi vuonna koko futisperheellä on aihetta juhlaan, kun edessä on SPL:n satavuotisjuhlat.
Hämäläinen myös kiitteli vastaehdokastaan, Ilpo Kokkilaa, hyvästä kilpailusta, jonka aikana käsiteltiin tärkeitä aiheita.
– Haluan kiittää Ilpo Kokkilaa erittäin asiallisesta vaalikeskustelusta. Esille nousi monta tärkeää asiaa, joista pitää puhua. Siinäkin mielessä tämä oli hyvä kampanja.

Hämäläinen johtaa Palloliittoa seuraavan liittokokouskauden ajan, 2007-2009. Ajanjaksoon mahtuu paitsi Palloliiton 100-vuotisjuhlat, myös mahdollinen EURO2008-turnaus sekä Suomessa järjestettävä naisten EURO2009. (22.10.2006 palloliitto.fi)

Roy Hodgson: Te olette suomalaisia ja te olette olleet vain Suomessa, minä olen ollut joka puolella maailmaa. Olen työskennellyt arabimaissa. Olen työskennellyt Ronaldon ja Roberto Carlosin kanssa. Puissa ei kasva pelaajia kuten Hyypiä ja Litmanen. Teidän pitäisi kiittää onnentähtiänne joka päivä, kun he ovat kunnossa ja valmiita pelaamaan valkopaidassa. Sillä tiedän yhden asian: sinä päivänä, kun he eivät pysty pelaamaan, te kirjoitatte joka päivä katkerasti katuen sitä etteivät he ole joukkueessa ja te vertailette sitä ketä te haluatte laittaa heidän tilalleen. Sanokaa minun sanoneen. Pystyvätkö he vastaamaan odotuksiin, kun he vähän vanhenevat, sitä en tiedä. Kun teillä on tuon kaltaisia pelaajia joukkueessa, teidän ehkä pitäisi kysyä: ”miksi emme ole aikaisemmin voittaneet mitään?”. Se on aivan varmaa, että olisin halunnut työskennellä heidän kanssa kuusi vuotta sitten. (mtv3.fi 28.09.2006)

Suomessa on jossain ihmetelty uuden maajoukkuevalmentajan, englantilaisen Roy Hodgsonin kovaäänisyyttä. "Hän sanoo kyllä asiat hyvin suoraan, mutta ei siinä ole minulle mitään uutta, sillä olen pelannut Englannissa kahdeksan vuotta”, Forssell sanoo. Forssellin mukaan Hodgson huutaa lähinnä otteluissa ja harjoituksissa. ”Ja se on ihan oikein. Maajoukkueella on ollut ongelmia koko joukkueen puolustamisessa. Olemme päästäneet helppoja maaleja. Hodgson puuttuu heti virheisiin.” (HS 23.09.2006)

Portugalin maajoukkueen menestysvalmentajan Luiz Felipe Scolarin mukaan hänen ryhmänsä täytyy koota kuluvissa EM-karsinnoissa ”vähintään 28 pistettä” mikäli maa aikoo selviytyä Sveitsin ja Itävallan lopputurnaukseen kesällä 2008. Scolari kertoi joukkueensa pistetavoitteista Cascaisissa viime viikolla, jossa hänet palkittiin kunniamitallilla Portugalille tekemistään palveluksista. (ISVeikkaaja 19.09.2006)

(ESS 09.09.2006)


(HS 08.09.2006)

Suomen jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Roy Hodgson
Syntymäaika ja -paikka: 9.8.1947, Croydon, Englanti
Perhesuhteet: Vaimo ja aikuinen poika
Kielitaito: englanti, ruotsi, saksa, ranska, italia
Pelaajaura: Crystal Palace, Berea Park Pretoria (Etelä-Afrikka), Maidstone United, Gravesend.Valmentajaurat:
1976-80 Halmstads BK, Ruotsi
1980-82 Bristol City, Englanti
1983-84 Örebro SK, Ruotsi
1985-90 Malmö FF, Ruotsi
1990-92 Neuchatel Xamax, Sveitsi
1992-95 Sveitsin maajoukkue
1995-97 Inter Milano, Italia
1997-99 Blackburn, Englanti
1999-2000 Grasshoppers, Sveitsi
2000-01 FC Kööpenhamina, Tanska
2001-02 Udinese, Italia
2002-04 Arabiemiraattien maajoukkue
2004-2005 Viking Stavanger, Norja
2006- Suomen maajoukkue

Muuta: Valmentajana 75 maaottelussa. Uefan teknisen valiokunnan jäsen ja valmentajakoulutustehtäviä seitsemässä maassa. Fifan eri työryhmäjäsenyyksiä ja kolme kertaa All Stars -valmentaja. (mtv3.fi 18.01.2006)

Roy Hodgson, 58, on pitkällä urallaan esitelty uutena päävalmentajana jo niin monta
 kertaa, että britti tiesi mitä sanoa tilanteessa. Vaikutelma kuitenkin on hyvinkin se, että tosissaan mies oli ja tarkoittikin mitä sanoi.
 - Olen tyytyväinen siitä, että asia on ratkaistu niin kuin toivoinkin. Odotan tehtävää suurella innolla, ja yritän saavuttaa tavoitteen, joka olisi ikimuistoinen, Hodgson lausui esittäen samalla joukkueen suuren tavoitteen: arvokisoihin pääsyn.
 - Jokainen suuri saavutus on aluksi unelma. Teemme kaikkemme, jotta tuohon tavoitteeseen ylletään, Hodgson jatkoi. (mtv3.fi 16.01.2006)