Kommentit 2005  Kommentit 2006  Kommentit 2007q1  Kommentit 2007q2  Kommentit 2007q3  Kommentit 2007q4 Kommentit 2008q1

Sadikilla edessä saksan opinnot
Jalkapalloliigan FC Lahdesta Saksan bundesliigan Arminia Bielefeldiin siirtyvä Berat Sadik ei juurikaan kommentoinut unelmansa toteutumista: elämää jalkapalloilijana ulkomailla. Lopullinen ratkaisu oli varsin tuore, sillä toisessa vaakakupissa painoi tiistaihin asti Italian B-sarjan Ascoli. - Kotiväki oli tavallista hiljaisempi, vaikka nyt olisin kaivannut heidän ajatuksiaan. Isä huokaisi helpotuksesta, kun valitsin lopulta Saksan, totesi Sadik. Albaanille perhe on tärkeä. - Vielä joskus haluaisin pelata Italiassa. Sopimus allekirjoitetaan viimeistään ensi viikon lopulla, jolloin Beratia odottaa hotellihuone Bielefeldissä. Nuorten ja aikuisten maajoukkueen leiri- ja pelimatkat ovat antaneet tarvittavan ripauksen itseluottamusta, vaikka täysin uusi ympäristö vähän jännittää 21-vuotiasta. Yksin asuminen on tullut tutuksi puolenatoista Lahden-vuotena.
Salskea nuori mies ei pukahtanut omasta palkastaan sitäkään vähää, mitä FC Lahden johtomiehet siirtosummasta. - Toimeen tulen. - Johan sillä on trendivyö, heitti sivusta valmentaja Ilkka Mäkelä. Vakuutukset ovat kunnossa siltä varalta, että viimeisessä liigaottelussa tai muutoin tapahtuisi loukkaantuminen. Saksalaisseuralla ei ole mitään sitä vastaan, että Sadik pukisi vastedeskin ylleen Suomen edustusasun. Ainoana konkreettisena sopimuspykälänä tiedotustilaisuudessa kerrottiin velvoite saksan opiskelemiseen. - Se on luonnollista, kun sopimus on kolmivuotinen, enkä osaa kuin pari sanaa, kommentoi Sadik.
Sadik tietää itsestään riippuvan, milloin ja paljonko peliminuutteja irtoaa. Joka tapauksessa Arminia Bielefeld on kaivannut isokokoista hyökkääjää, jolla pallo pysyy hallussa. - Alku on sovittu kevyemmäksi, aloittaahan muu joukkue lomilta ja minä keskellä täyden kauden. Harjoituspelejä on luvassa tiiviiseen tahtiin.
Paluu Lahteenkin on vielä mahdollinen, sillä asevelvollisuus on suorittamatta ja Urheilukoulu on nuorelle miehelle mieluisampi vaihtoehto kuin pitkä aika Makedonian armeijassa. Mieluiten Berat ottaisi piakkoin vastaan tiedon, että lykkäys vaihtuu palveluksesta vapauttamiseksi. Keskiviikkoillan EM-ottelussa Sadik kertoi kannattavansa Turkkia - sekä jalkapalloilullisista että kulttuurisista syistä.
(mtv3.fi 25.06.2008 / Kuva 02.06.2008)

Forssell: Vaihtoehtoja oli Italiassa ja Espanjassa
Jalkapallomaajoukkueen hyökkääjän Mikael Forssellin kolmivuotinen sopimus Saksan Bundesliigan Hannover 96:n kanssa julkistettiin perjantaina. Lauantaina 27-vuotias maalitykki kertoi ensituntemuksiaan sopimuksesta A-maajoukkueen lehdistötilaisuudessa Turussa. - Juteltuani valmentajan kanssa minulle tuli hyvä tunne, että tämä paikka on minulle oikea. Se on selvä juttu, että peleissä minun pitää näyttää. Lähtökohdat ovat minulla kaikin puolin loistavat, Forsell totesi.
- He haluavat, että tuon joukkueeseen kokemusta. Joukkueessa on paljon nuoria jätkiä, jotka tarvitsevat apua. Meillä on 4-5 hyökkääjää ja kaikki taistelevat pelipaikasta, ja minun pitää olla siihen valmis.
Forssell on pelannut Bundesliigaa viisi vuotta sitten Borussia Mönchengladbachissa. Tuolloin hän iski 16 ottelussa seitsemän maalia. Hän ei silti halua lähteä suoraan vertaamaan Bundesliigaa ja Englannin Valioliigaa. - Vaikea lähteä vertaamaan liigoja, mutta molemmat liigat ovat tietenkin fyysisesti kovia. Hannover pelasi päättyneellä kaudella hyvin, mutta ei selviytynyt eurokentille. Tavoitteet ovat jatkossa korkeammalla, sillä Forssellin lisäksi seura on tehnyt kovia hankintoja. - Hannover oli kahdeksas tänä vuonna ja heidän tavoitteena on parantaa koko ajan. Ensi kaudella on mahdollista jo, että taistelemme Mestarien liigan paikasta. Se tietenkin vaatii paljon.
Forssellin rooli Birminghamissa oli päättyneellä kaudella sikäli epäkiitollinen, että olo kärjessä tuli välillä yksinäiseksi. Tähän suomalainen odottaa muutosta. - Mitä olen nähnyt Hannoverin pelejä ja keskustellut heidän kanssaan, niin he pelaavat paljon hyökkäävämpää jalkapalloa kuin Birmingham. Hannover hyökkää paljon enemmän.
Forssellin sopimus Birminghamin kanssa oli katkolla, ja hyökkääjä pääsi siirtymään ilman siirtokorvausta. Tämä toi melkoisen määrän kiinnostuneita seuroja Forssellin kintereille, mutta Hannover vaikutti lopulta parhaalta vaihtoehdolta.
- Kiinnostusta oli muualtakin ja vaihtoehtoina olivat muun muassa Espanja ja Italia. Tässä vaiheessa uraani koin, että haluan hyvän ympäristön, jossa voin kehittyä jalkapalloilijana. Uskon, että tämä on minulle oikea paikka.
Tarkemmin Forssell ei halunnut kertoa, mitkä muut seurat olivat hänestä kiinnostuneita. - Tunnen Saksan hyvin, ja se oli minulle luontevin valinta. Hannoverin urheilutoimenjohtajana toimii Christian Hochstätter, joka oli vastaavassa roolissa Mönchengladbachissa, kun Forssell iski joukkueen paidassa maaleja. - Kyllä sillä oli vaikutusta, että hän on nyt Hannoverissa. Hän tietää mun kyvyt, Forssell kertoi.
(mtv3.fi 31.05.2008 / Kuva 02.06.2008)

Oliver Kahn päätti uransa mestaruuteen
Oliver Kahnin häikäisevä ura Bayern Munchenin ja Saksan maajoukkueen maalivahtina on ohi. Bayern päätti kautensa Bundesliigan mestaruuteen, ja Kahnin ura sai arvoisensa loppukaneetin.
kahn saapui Muncheniin kotikaupunkinsa Karlsruher SC:stä vuonna 1994 ja nousi vauhdilla maailman maalivahtieliittiin. Hän voitti seurajoukkueurallaan peräti kahdeksan Saksan mestaruutta ja kruununa Mestarien liigan 2001.
Kahnin maajoukkueura ei ollut aivan yhtä menestyksekäs. Hän oli mukana vuoden 1996 EM-kultajoukkueessa, mutta kakkosmaalivahtina. Kahn joutui odottamaan arvokisavastuuta aina vuoden 2000 EM-kisoihin, jotka päättyivät katastrofiin.
Ehdoton huippuhetki osui vuoden 2002 MM-kisoihin, joissa Kahn torjui joukkueen yllätyshopealle, ja hänet valittiin turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi. Kahnin maajoukkueuralta muistetaan myös vuosikausia kestänyt valtataistelu ykkösvahdin paikasta Jens Lehmannin kanssa.
/ (ISVeikkaaja 20.05.2008 / Kuva 01.05.2008 Oliver Kahn Zenit - Bayern Munchen)


Litmasen kommentit Kisapuiston kehittämisestä
1) Kisapuistoa tulee kehittää kokonaisvaltaisesti kaikkien sille luontaisten urheilulajien harjoitus- ja kilpailumiljöönä.
2) Jalkapallostadionin rooli on erittäin merkittävä. Sen suunnittelussa kansainvälinen kokemus on ehkä tar
peen, ja tähän olen käytettävissä.
3) Jalkapallostadionin kentän tulee olla kansainväliset mitat täyttävä ruohokenttä. Alueella on jo tekonurmikenttä. Uudenlainen laaja hiekka-nurmikenttä voitaisiin arvioni mukaan rakentaa Kisapuiston avoimelle hiekka-alueelle. Se soveltuisi mielestäni mainiosti juniorivalmennukseen, lasten ja koulujen liikuntaan sekä vapaaehtoiseen harjoitteluun. Se mahdollistanee myös pesäpalloilun ja monia muita liikuntamuotoja.
4) Olen valmis tulemaan mukaan lahtelaisen jalkapalloilun yhteistyöhön, jos siellä ollaan valmiita nostamaan Lahti suomalaisen jalkapalloilun huipulle ja jos stadionin olosuhteet täyttävät riittävän korkeat laatuvaatimukset.
5) Kehittämistä voidaan mielestäni viedä eteenpäin kaupungin johdolla. Toivon saavani aikanaan tiedot kaupungin ylimmän johdon suunnitelmista. Oman tukeni pystyn sitten harkitsemaan tapauskohtaisesti asioiden edetessä. Jos kaupungin johtoa kiinnostaa, olen mielihyvin käytettävissä.
6) Nyt on aika kerätä jalkapalloseurojen ja asiasta kiinnostuneiden sidosryhmien edustajien voimavarat ja kanavoida virinnyt innokkuus yhteiseksi hyväksi. Katsotaan yhdessä eteenpäin!
7) Sinällään nykyinen lahtelainen toimintamalli edustusjoukkueineen ja vahvoine juniorityötä tekevine seuroineen on mielestäni hyvä lähtökohta menestyvälle jalkapalloilulle.
/ (ESS 16.04.2008)

Hodgson for Finland!
Kenttätapahtumien ohella fanien huumoripitoiset herjat ovat parasta antia Valioliigan otteluissa. Toissa lauantaina pelatussa Newcastle - Fulham ottelussa vieraskannattajat yrittivät kuittailla Harakoiden kannattajille "Keegan for England" -huudoin. Kotiyleisö ei jäänyt kuitenkaan sanattomaksi. - Hodgson for Finland! kajahti St.James' Parkin katsomosta kovilla desibeleillä. Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan.
(ISVeikkaaja 01.04.2008)