Venäjän jalkapallon kommentit:

Pahoinpidelty Eremenko jr. sivuun EM-karsinnasta
Jalkapallomaajoukkueen ja Venäjän liigan Saturn Ramenskojen keskikenttäpelaaja Aleksei Eremenko junior pahoinpideltiin Moskovassa sunnuntaina. Leukaluun murtuma pitää Eremenko juniorin poissa Suomen viimeisestä EM-karsintaottelusta Portugalissa. Azerbaidzhan-ottelussa Eremenko kärsii pelikieltoa.
Pelaajan isän Aleksei Eremenko seniorin mukaan tapaus sattui täysin yllättäen. - Valitettavasti maailmassa on hulluja ihmisiä, kuten olemme ikävä kyllä viime aikoina saaneet huomata. Pari tyyppiä vain tuli kadulla vastaan ja löivät Alexeita kasvoihin ilman mitään syytä. Ilmeisesti he olivat pettyneitä sunnuntain Venäjän sarjan päätöskierroksen lopputuloksiin, Eremenko senior kertoo Palloliiton verkkosivuilla. - Nyt on tärkeintä, että Alexei toipuu. Hänelle tehdään pieni leikkaus keskiviikkona, mutta lepoa tulee joka tapauksessa viikkoja, Alexei senior sanoo. Spartakin kannattajia? Saturn-seuran tiedottajan Mihail Pushanskin mukaan on epäselvää, mitä Moskovan yössä oli tapahtunut. - Seuran pelaajat olivat vaimoineen ja tyttöystävineen juhlimassa kauden päätöstä. Minulla ei ole itse pahoinpitelystä tiedossa mitään yksityiskohtia, Pushanski kertoi STT:lle. Joidenkin arveluiden mukaan pahoinpitelyyn syyllistyneet olisivat Spartak-seuran kannattajia. Eremenko junior oli aiemmin Sinun Päiväsi -nimisen lehden haastattelussa luvannut järjestää moskovalaisen Spartakin Venäjän mestariksi. Spartakin mestaruuteen olisi riittänyt Saturnin tasapeli lopulta mestariksi kruunattua Pietarin Zenitiä vastaan, mutta ottelu päättyi pietarilaisille 1-0. Tuossa ottelussa Eremenko junior pääsi kentälle vasta 63. minuutilla eikä saanut aikaan muuta kuin varoituksen itselleen.
(mtv3.fi 12.11.2007)

Zenit Venäjän jalkapallomestari

Pietarin Zenit varmisti Venäjän jalkapallomestaruuden kaatamalla sunnuntaina Saturn Ramenskojen luvuin 1-0. Ratkaisumaalin ampui hieman onnekkaasti tshekkivahvistus Radek Shirl ottelun 14. minuutilla. Venäjän mestaruudesta kehkeytyi trilleri. Ennen viimeistä kierrosta sekä Zenitillä että Moskovan Spartakilla oli mahdollisuus viedä titteli. Spartak taistelikin hyvin ja voitti kotonaan paikallisvastustaja Dynamon maalein 2-1, mutta Zenitin samanaikainen vierasvoitto takasi mestaruuden pietarilaisille. Jalkapallomestaruus on Zenitille suuri asia, sillä viimeksi Nevan kaupungissa on voitettu kultaiset mitalit vuonna 1984. Kaupungin nimi oli tuolloin Leningrad. Energiajätti Gazpromin tukemaa Zenitiä pidetään Venäjän varakkaimpana jalkapallojoukkueena. Pietarissa on jo vuosia tehty määrätietoista työtä Zenitin nostamiseksi eurooppalaiseksi huippujoukkueeksi ja muutaman vuoden kuluttua seuralle valmistuu kansainvälisen luokan katettu jalkapallostadion. Zenit on ostanut viime vuosina useita huippupelaajia sekä Venäjältä että ulkomailta. Tärkein hankinta oli Ukrainan paras jalkapalloilija Anatoli Timoshtshuk. Lopullisesti palaset loksahtivat kohdalleen, kun seuran valmentajaksi pestattiin vuosi sitten hollantilainen Dick Advocaat. Valmentajan ohella ulkomaalaisvahvistuksilla oli tärkeä merkitys Zenitin menestyksessä. Saturnia vastaan aloituskokoonpanossa oli seitsemän ei-venäläistä pelaajaa. Zenitin kirkkain tähti on kuitenkin venäläinen: juonikas hyökkääjä Andrei Arshavin, jota usea eurooppalainen huippuseura on tavoitellut. Härkämäinen norjalaistoppari Erik Hagen ei mahtunut enää kuluneella kaudella Zenitin aloituskokoonpanoon.
Eremenkolla epätasainen kausi
Saturnin suomalaisvahvistus Alexei Eremenko vaihdettiin kentälle toisella puoliajalla ottelussa Zenitiä vastaan. Eremenkon otteissa näkyi turhautumisen merkkejä ja hän saikin varoituksen revittyään Anatoli Timoshtshukia paidasta. Eremenkon kausi Saturnissa ei mennyt täysin suunnitelmien mukaan, vaikka hänen edustamansa seura menestyi hyvin, eli päätyi sarjataulukossa viidenneksi. Eremenko kärsi kauden aikana loukkaantumisista, eikä paikka aloitusmiehistössä ollut selviö. Vain yksi maali Venäjän pääsarjassa hyökkäystä tukevalta keskikenttämieheltä ei ole suuri meriitti. Saturnin fanitkaan eivät ole täysin vakuuttuneita Eremenkon arvosta joukkueelle. Toisaalta hänen vaisut esityksensä kertovat myös pääsarjan kovasta tasosta. Eremenko ei ole Saturnissa tähti. (11.11.2007 mtv3.fi)


Zenit haluaa mestariksi
Viime kaudella neljäs, tällä kaudella ei muu kuin mestaruus kelpaa. Siksi Pietarissanähtiin viime pyhänä kitkeriä ilmeitä kun paikallinen ylpeys Zenit jäi 1-1 numeroihin kotonaan Saturnia vastaan Venäjän liigan avauskierroksella.
Dick Advokaatilla on käsissään ryhmä, jota on vahvistettu 40 miljoonalla eurolla sen jälkeen, kun hollantilaisluotsi saapui kaupunkiin viime vuoden kesäkuussa. Rahat tulevat energiajätti Gaspromilta, joka rakentaa Zenitille vuodeksi 2009 valmistuvaa loistostadionia.
Ukrainan maajoukkuemiehestä Anatoli Timostshukista maksettiin IVY-alueen ennätys 15 miljoonaa euroa. Myyjä Shahtar Donetsk on tyrmännyt tiedot, että se otti puolet siirtosummasta maakaasuna suoraan Gazpromin putkesta.
Zenit ehti pitää siirtoennätystä hallussaan jo joulukuussa, kun se pulitti Rubinin argentiinalaiskärjestä Alejandro Dominiguesta 5,3 miljoonaa euroa. Dominiguez, Turkin maajoukkuemies Fatih Tekke ja Andrei Arshavin muodostavat Zenitin pelätyn hyökkäysrivin.
Edellisen kerran Zenit juhli mestaruutta 1984 - toistaiseksi ainoan kerran historiassaan.
Zenitin kanssa kärkisijoista kisaa moskovalaistroikka TsSKA, Spartak ja Lokomotiv. Hallitsevalla mestarilla TsSKA:lla on ollut harjoituskaudella tosin vakavia maalinteko-ongelmia.
Kokonaisuutena Venäjän futispomot toivovat, että alkavasta kaudesta tulisi rauhallisempi kuin viime vuodesta. Silloin otsikoihin nousivat korruptio sekä epäillyt sopupelit.
Alexei Eremenko Juniorin seuraa Saturnia on ennusteltu taas keskikastiin.
/ (13.03.2007 IS Veikkaaja / Kuva 11.03.2007 Zenit - Saturn)

Venäjän jalkapalloliigassa liikkuvat tätä nykyä isot rahat. Ukrainan maajoukkueen keskikenttäpelaaja Anatoli Timoshtshuk siirtyi keskiviikkona ukrainalaisesta Shahtar Donetskista Pietarin Zenitiin 20 miljoonalla Yhdysvaltain dollarilla eli noin 15,1 miljoonalla eurolla. - Ukrainan mestarijoukkueen kapteenin kanssa on tehty nelivuotinen sopimus, Zenit tiedotti verkkosivuillaan.Siirtosumma on kaikkien aikojen suurin koko entisen Neuvostoliiton alueella. Zenitin tukena ovat energiayhtiö Gazpromin öljyrahat.Timoshtshuk on pelannut yhdeksän vuotta Shahtarissa ja ollut maajoukkueen vakiomiehiä pitkään. Kommanda-lehden mukaan Timoshtshuk ansaitsee neljä miljoonaa dollaria vuodessa uudessa seurassaan.Useat seurat olivat kiinnostuneita Timoshtshukista, 27, mutta hän hylkäsi Feyenoordin, Glasgow Celticin, AS Roman, Fiorentinan ja Wiganin tarjoukset Zenitin hyväksi. Timoshtshukia pidetään Ukrainan parhaana puolustavana keskikenttäpelaajana. Viime vuonna hänet valittiin Ukrainan parhaaksi jalkapalloilijaksi.Timoshtshuk on kotoisin Ukrainan köyhimmiltä seuduilta Lutskista. Hän on harvoja maajoukkueen pelaajista, joka osaa ukrainaa. Ukrainan maajoukkueen keskustelukieli on venäjä.Timoshtshukin siirtyminen aiheuttaa päänvaivaa Shahtarin päävalmentajalle Mircea Lucesculle. Shahtar yrittää edetä Uefa-cupissa jatkoon. Se kohtaa seuraavaksi Sevillan.Kallein ukrainalainen pelaaja on ollut Andri Shevtshenko, josta AC Milan maksoi vuonna 1998 25 miljoonaa dollaria. Nykyisin Shevtshenko pelaa Chelseassa.
(28.02.2007 mtv3.fi)


Venäjän liigan parhaaksi pelaajaksi valitulla Pietarin Zenitin Andrei Arshavinilla riittää kiireitä. Maaliskuussa käynnistyvän Venäjän liigan lisäksi kiireitä aiheuttaa se, että hyökkääjä on houkuteltu maaliskuussa pidettäviin Pietarin paikallisvaaleihin Yhtenäinen Venäjä -puolueen kakkosehdokkaaksi. Käytännössä Arshavinin läpimeno on varmaa.
Arshavin nimettiin toissa viikolla Zenitin kapteeniksi, kun hollantilainen päävalmentaja Dick Advocaat oli pakotettu siirtämään edellisen kapteenin Vladislav Radimovin syrjään luottamusmiehen paikalta. Radimov otti yhteen Zenitin Espanjan leirillä hollantilaisen Fernando Ricksenin kanssa harjoitusottelussa Malagaa vastaan sillä seurauksella, että ottelun erotuomari oli pakotettu ajamaan kaksikon ulos kentältä. Radimovin ja Ricksenin välienselvittely oli jatkunut vielä pelaajatunnelissa.
Samassa äänestyksessä, jossa Arshavin valittiin Venäjän parhaaksi pelaajaksi, Suomen A-maajoukkuepelaaja Alexei Eremenko jr. oli sijalla 12.
/ (13.02.2007 IS Veikkaaja / Kuva 11.03.2007 Andrei Arshavin)

"Mitä vielä. Yrittivät vain vaatia vielä enemmän rahaa. Luulen, että kaikki miliisit ovat Dynamon kannattajia." Alexei Eremenko junior kertoo kokemuksistaan Moskovan liikennemiliisin kynsissä. Toimittaja kysyi, eikö miliisi päästänyt kuuluisaa jalkapalloilijaa helpommalla. / (15.01.2007 Sovjetski Sport)

Vain muutaman tunnin junamatkan päässä Suomesta jalkapallo on suuren luokan liiketoimintaa. Venäjän jalkapallojätteihin lukeutuva Pietarin Zenit teki eilen itänaapurin siirtoennätyksen, kun seura ilmoitti ostaneensa argentiinalaisen hyökkääjän Alejandro Dominguezin seitsemällä miljoonalla eurolla Rubin Kazanista. 25-vuotias Dominguez valittiin viidenneksi sijoittuneen Rubinin parhaaksi pelaajaksi päättyneellä kaudella. Hän teki 23 liigaottelussa 13 maalia. Venäjän median mukaan Zenit maksaa Dominguezille, vuoden 2001 alle 20-vuotiaiden maailmanmestarille, palkkaa lähes pari miljoonaa euroa kaudessa. Viime kuussa energiajätti Gazpromin tukema Zenit pulitti Venäjän maajoukkuekärjestä Pavel Pogrebnjakista viisi miljoonaa euroa Tom Tomskille.
Zenit sijoittui päättyneessä sarjassa neljänneksi. Valmentajana toimii kokenut hollantilainen Dick Advocaat. Zenit rakentaa parhaillaan uutta 62000 istumapaikan stadionia kaupunkiin. Sen on määrä valmistua 2009 mennessä. / (20.12.2006 is.fi)