PIKKUHUUHKAJAT

Alle 21-vuotiaiden EM
15.6.-29.6.2009

Suomen ottelut lohko B
15.6: Englanti - Suomi 2-1 (Halmstad)
18.6: Saksa - Suomi 2-0 (Halmstad)
22.6: Suomi - Espanja 0-2 (Göteborg)

Loppuottelu 29.6.
Saksa-Englanti 4-0 (1-0)
23. Gonzalo Castro 1-0,
48. Mesut Özil 2-0,
79. Sandro Wagner 3-0,
84. Wagner 4-0.


#1 Anssi Jaakkola, AC Siena (ITA) (lainalla V.F. Colligiana, ITA)
Taistelee Jukka Lehtovaaran kanssa Suomen ykkösvahdin paikasta. Sai vastuuta karsinnoissa kun Tomi Maanoja oli poissa, joten lienee ykkösvahti. Isokokoinen maalivahti ei ole pelannut lainaseurassaan V.F. Colligianassa keväällä paljon joten pelituntuma on lievä kysymysmerkki.

#2 Ville Jalasto, Aalesunds FK (NOR)
Hongasta kauden alla Norjan pääsarjaan siirtynyt Jalasto on jämäkkä laitapuolustaja joka taitaa myös hyökkäysten tukemisen. Kilpailee pelipaikasta Joni Ahon ja Jukka Raitalan kanssa. Pelasi kuitenkin karsinnoissa yhtä vaille kaikki sinivalkoisten ottelut.

#3 Jukka Raitala, HJK
Raitala voi pelata sekä puolustuksen laidalla, että keskellä. Pikkuhuuhkajissa lienee Markku Kanervan papereissa laidalla. Tekninen ja liikkuva suhteellisen taitava puolustaja tukee muiden puolustajien tavoin myös Suomen hyökkäyspeliä. Pelasi yhtä vaille kaikki Suomen karsintapelit.

#4 Jonas Portin, FF Jaro
Jonas Portin pelasi kaikki Suomen 10 karsintaottelua topparina. Edustaa vielä Jaroa mutta siirtyy heinäkuussa Italiaan, Ascolin joukkueeseen nelivuotisella sopimuksella. Hyvä sijoittumaan ja rauhallinen pelityyli ovat vahvuuksia. Yksi joukkueen avainpelaajia Ruotsissa.

#5 Tuomo Turunen, FC Honka
Yksi neljästä Hongan maajoukkuepelaajasta valittiin vuoden 2008 parhaaksi U21-pelaajaksi. Turusen topparoinnissa on tyyliä ja rauhallisuutta. Turunen omaa erinomaisen potkutekniikan ja itseluottamuksen. Ajoittain liika itseluottamus tuottaa vielä virheitä ja pelipaikka seurajoukkueessa ei vastaa sitä maajoukkueessa.

#6 Tim Sparv, Halmstads BK (SWE)
Kyseessä on Halmstadissa pelaavan Sparvin kotikisat, sillä Suomi pelaa ainakin kaksi otteluaan Örjans Vallilla. Isokokoinen Sparv on joukkueen kapteeni ja henkinen johtaja. On ilman muuta joukkueen tärkein pelaaja. Tuo joukkueeseen syöttövalikoimaa ja varmuutta. Keskikentän kaksikosta Sparv on Mehmet Hetemaj’ta hyökkäävämpi.

#7 Kasper Hämäläinen, TPS
Jonas Portinin lisäksi toinen pelaaja joka pelasi kaikissa 10 karsintaottelussa. Hämäläinen on nähty myös A-maajoukkueen mukana viime kuukausien aikana. Nopea laituri jolla on myös pelikäsitys kunnossa. On erityisen hyvä juoksemaan pallon kanssa ja laukoo painavasti.

#8 Mehmet Hetemaj, Panionios (GRE) (lainalla Thrasivoulos Fylis, GRE)
Hetemaj’n veljesparin nuorempi painos on Pikkuhuuhkajien keskikentän tasapainottavampi pelaaja. Keskittyy puolustushommiin Tim Sparvin johtaessa hyökkäystä. Vaikka pelasi vain viidessä karsintapelissä, lienee ykkösvalinta Sparvin pariksi myös EM-kisoissa.

#9 Berat Sadik, Arminia Bielefeld (GER)
FC Lahdesta kesken viime kauden Bundesliiga-seura Arminia Bielefeldiin siirtynyt hyökkääjä vastaa yhtenä miehenä Suomen tehoista EM-kisoissa. Sai Bundesliigassa vyölleen 13 ottelua ja kuuluu jo myös Suomen A-maajoukkueen valintalistalle. Siitäkin johtuen karsinnoissa tuli vain viisi peliä ja niissä yksi maali. Isokokoinen ja taitava on hyvä yhdistelmä.

#10 Nicholas Otaru, FC Honka
Neljättä kauttaan Veikkausliigassa ja Hongassa pelaava Otaru kuuluu Pikkuhuuhkajien laitapelaajien kastiin. Otaru on fyysinen raataja mutta hallitsee myös pallollisen pelaamisen. Kovaotteinen mutta rehellinen pelaaja jolla on erinomainen laukaus.

#11 Jarno Parikka, HJK
18 U21-maaottelua pelannut Jarno Parikka on Pikkuhuuhkajien kokeneempaa kaartia. HJK-kärki on hyvä liikkuja ja on ehdolla aloituskokoonpanoon. Pystyy pelaamaan myös taaksevedettynä hyökkääjänä. Osui viime kaudella yhdeksän kertaa Veikkausliigassa Klubin paidassa ollen seuran paras maalintekijä.

#13 Pyry Kärkkäinen, HJK
FC Lahdesta HJK:hon siirtynyt keskuspuolustaja debytoi Veikkausliigassa kaudella 2005. Pelasi EM-karsinnoissa viidessä ottelussa. Jäänee nokkimisjärjestyksessä Tuomo Turusen ja Jonas Portinin taakse. Pystyy tarvittaessa pelaamaan myös keskikentän puolustavassa roolissa. Pelaa paremmin päällä kuin jalalla.

#14 Joni Aho, FC Inter
Interin kasvatti pelaa jo neljättä kauttaan Veikkausliigassa. Pystyy seurajoukkueessaan pelaamaan laitapuolustajana ja topparina mutta maajoukkueessa nähdään käytännössä laidalla. Pelasi karsinnoissa viidessä pelissä ja esitti hyviä otteita ylöspäin. Taistelee vakioavauskokoonpanon paikasta.

#15 Ilari Äijälä, MYPA
Viimeisenä kisajoukkueeseen nostettu Ilari Äijälä korvasi Interin Mika Ojalan, joka loukkaantui viime hetkellä. Äijälä omaa erinomaisen vasurin ja on sitä kautta yksi mielenkiintoinen vaihtoehto. Joutunee kuitenkin tyytymään vaihtopelaajan rooliin. Pelasi karsinnoissa vain yhden ottelun.

#16 Perparim Hetemaj, AEK Ateena (GRE)
Debytoi tässä ikäluokassa jo neljä vuotta sitten. Omaa hyökkäyspäässä sellaista taitoa, josta voi olla Suomelle paljon hyötyä. Mm. loukkaantumisten vuoksi ei ollut suuressa roolissa EM-karsinnoissa. Ottaa paikkansa keskikentän hyökkäävänä pelaajana kahden kärjen takana. Jos on hyvällä pelipäällä, voi saada tuhoja aikaan.

#17 Juha Hakola, Heracles Almelo (NED)
HJK:n kasvatti siirtyi hakemaan peliaikaa Viron liigan Florasta. Hyvät maaottelut ja otteet tallinnalaisjoukkueessa poikivat lopulta siirron Hollannin pääsarjaan viime kauden jälkeen. Ei ole pelannut yhtään peliä Suomen pääsarjassa. Hyvä haastamaan ja ohittamaan puolustajia. Nopea, klassinen laitalinkki.

#18 Jussi Vasara, FC Honka
Yksi neljästä kisamatkan tekevistä honkalaisista. Vasara oli ratkaisevan Itävalta-ottelun sankari tehden vaihtopelaajana ensin 1-1-tasoituksen ja lopulta jatkoajalle vieneen 2-1-voittomaalin. Uurastava keskikenttämies joutuu uroteostaan huolimatta todennäköisesti vaihtopelaajan rooliin. Voidaan käyttää sekä laidalla, että keskellä.

#19 Aleksandr Kokko, FC Honka
Veikkausliigan viime kauden maalikuninkuuden 13 täysosumalla voittanut ”Boris” täydentää sinivalkoisten hyökkäyskaluston. Isokokoinen Kokko on suhteellisen taitava kikkailija. Puutteet ovat liikkuvuudessa ja tietynlaisessa urheilullisuuden määrässä. Jäänee ainakin kisojen alussa vaihtopelaajan rooliin.

#20 Teemu Pukki, FC Sevilla (ESP)
”El Puki” nousi odotetusti kisakoneeseen vaikka ei pelannutkaan yhtään karsintaottelua. Debytoi päättyneellä kaudella Espanjan pääsarjassa mutta vietti pääosan ajasta kakkosjoukkueen mukana. Pukki on hyvä harhauttelija ja pallon kanssa etenijä. Osaa sijoittaa ja laukoa myös kaukaa. Ellei valtaa aloituskokoonpanon paikkaa, on erinomainen valttikortti vaihdosta.

#21 Petri Viljanen, Valkeakosken Haka
Kaksi karsintaottelua pelannut Viljanen on toppari joka pystyy pelaamaan myös laitapakkina. Jämäkkä ja perusvarma puolustaja jäänee kisoissa vaihtopelaajan rooliin.

#22 Joona Toivio, AZ Alkmaar (NED) (lainalla FC Stormvogels Telstar NED)
Suomen lupaavimpiin keskuspuolustajiin kuuluva Toivio lähtee kisoihin Suomen vaihtotopparina mutta on valmis kentälle jos käsky käy. Pelasi hyvän kauden Hollannin kakkostasolla ja pöydällä odottaa allekirjoitusta vailla oleva jatkosopimus AZ:n kanssa. Tulevaisuuden nimi.

#23 Jukka Lehtovaara, Turun Palloseura
TPS:n lupaava maalivahti on jäämässä Anssi Jaakkolan varamieheksi. 18-vuotiaana ensimmäisen Veikkausliiga-ottelunsa pelannut Lehtovaara on hyvä sijoittuja ja torjuja. Kaiken kaikkiaan nuorisomaaotteluita on kasassa 30.


Jalkapallonuorille huippukova lohko
Suomen alle 21-vuotiaiden jalkapallomaajoukkue kohtaa ensi kesän EM-lopputurnauksen huippukovassa B-alkulohkossaan Espanjan, Saksan ja Englannin. A-lohkossa pelaavat Ruotsi, Valko-Venäjä, Italia ja Serbia. Lohkot arvottiin keskiviikkona Göteborgissa.
- Hyvin haastavalta ja mielenkiintoiselta näyttää. Huippujoukkueet huippupelaajineen vastassa. Tästä tulee mielenkiintoinen seikkailu meille. Joudumme ison haasteen eteen pelaajakohtaisesti ja joukkueena, Suomen päävalmentaja Markku Kanerva arvioi.
- Englantia olen nähnyt jonkin verran ja Saksaa. Ne ovat antaneet aika hyvän kuvan omasta osaamisestaan. Fyysisyyttä ja taitoa löytyy. Espanjaa en ole niinkään nähnyt, mutta tässä on nyt hyvää aikaa tutustua näihin joukkueisiin ja pelaajiin, hän jatkoi.
Isäntämaa Ruotsi sekä korkeimmaksi rankattu joukkue Espanja asetettiin automaattisesti A- ja B-lohkon ykkösiksi. Englanti ja Italia oli sijoitettu arvonnan ykköskoriin. Suomi, Saksa, Serbia ja Valko-Venäjä nostettiin kakkoskorista.
EM-lopputurnaus pelataan Ruotsissa 15.-29.6.2009. Pelipaikat ovat Göteborg, Halmstad, Helsingborg ja Malmö. Suomi pelaa lohko-ottelunsa Göteborgissa ja Halmstadissa. Suomi selvisi kisoihin voittamalla karsintalohkonsa ja kukistamalla sen jälkeen Itävallan jatkokarsinnassa.
(yle.fi 03.12.2008)