Blogi 2006

Bakun katastrofi
Suomen maajoukkue hävisi Azerbaidzhanille vieraissa 1-0. Hodgson ilmoitti ennen peliä, että jos hänen valitsemansa pelaajat eivät voita niin se on hänen vikansa. Ja asia on juuri näin. Hodgsonin karmein virhe oli Johanssonin laittaminen avaukseen ja Forssellin jättäminen vaihtoon. Johanssonia voi käyttää maajoukkueessa ainoastaan Suomea parempia joukkueita vastaan vastahyökkäys pelissä. Johansson ei pysty pitämään palloa ja tekemään harhautuksia ahtaan sumppu puolustuksen keskellä. Tämä nähtiin jo myös marraskuussa Armenia pelissä.
Valmentajan vastuulla on myös joukkueen itseluottamuksen luominen. Bakussa Suomi pelkäsi pelata ja itseluottamuksesta ei ollut tietoakaan. / 29.03.2007


Lahden Messut Oy haluaa lopettaa jalkapallopelit Suurhallissa
Tulevaisuudessa Lahden Suurhallissa ei pelata enää jalkapalloa. Näin on ainakin Lahden Messut Oy kirjannut visioihinsa. Jalkapallo ei kuulemma ole tuottavaa bisnestä kun taas messut ovat kannattavaa liiketoimintaa. Näin ollen Lahden Messut Oy haluaa ajaa Lahden jalkapalloväen talvella ulos. Eli Lahti Cup pelattaisiin jatkossa esimerkiksi Kisapuiston hiekkatekonurmella.
Toinen visio Lahden Messut Oy:llä saada uusi hotelli Jalkarannan tien viereen ravintola Lokkia vastapäätä. Eli rinnehotelli, josta näkymät Vesijärvelle. Lisäksi hotelli olisi tietenkin messukeskuksen vieressä.
Klubin asiantuntia oli mielessään jo suunnitellut uutta hotellia Kisapuiston yhteyteen. Tässä ratkaisussa olisi myös rakennettu hotellin viereen jalkapallostadion. Eli hotellista olisi näkymät jalkapallokentälle ja toiselta puolelta näkymät pikku Vesijärvelle. Mutta taitaa ainakin tämä ajatus jäädä haaveeksi kun sikariportaalla on toisenlaiset ajatukset. / 22.03.2007 (Kuva 26.01.2007 Suurhalli)


Tänään 19.03.2007 on uusin liputuspäivä eli Minna Canthin -päivä. Mutta Lahden Suomalainen Klubi muistaa päivän 19.03.1986 kun Kuusysi kohtasi Olympiastadionilla romanialaisen Steaua Bucharestin Mestareiden cupin puolivälierässä eli 21 vuotta sitten. Joten tämä liputus kunnioittaa samalla erinomaisesti Suomen seurajoukkueiden kaikkien aikojen parhaasta saavutuksesta Euroopan kentillä.
Kuusysi oli ensimmäisellä kierroksella voittanut Jugoslavian mestarin Sarajevon ja toisella kierroksella putosi Neuvostoliiton mestari Zenit.
Kirjassa Zenit - henkilöiden historia, on poikkeuksellisesti eri henkilökuvauksien joukkoon lisätty kappale, jossa kerrotaan Zenitin kannattajien kipeästä ja vaikeasti unohdettavasta muistosta eli Kuusysistä. Neuvostoliiton joukkueet olivat tähän saakka aina voittaneet
suomalaiset joukkueet Euroopan cup kilpailuissa ilman minkäänlaisia ongelmia (6 ottelua ja 6 voittoa ja maalisuhde 21-1!). Ensimmäisessä ottelussa Leningradissa Zenit voitti 2-1 suunnitelmien mukaan. Eikä kaikkein pessimistisimmätkään Zenit fanit voineet ajatella putoamista. Mutta toisessa ottelussa 06.11.1985 Lahdessa tapahtui järkyttävä lapsus. Kirjan kirjoittaja Dimitri Doganovski jatkaa omakohtaisin muistoin: "TV:ssä näytettiin UEFA-cupin ottelua Spartak - Brygge samalla kun odotettiin hermostuneena tulostietoa Lahdesta. Sitten TV ilmoitti, että lähetys siirtyy otteluun Kuusysi - Zenit, jossa pelataan lisäaikaa. Mitä? Me emme olekaan vielä voittaneet suomalaisia??? Kyllä, varsinainen peliaika päättynyt 1-2, eikä meille. Sitten taas järkytys. Kenttä oli kuin suo, tai paremminkin järvi. Pallo ui vedessä ja pelaajat nilkkoja myöten vetelässä vellissä."
Ottelun ratkaisu tuli kun kaikki jo odottivat rangaistuspotkukilpailua. Suomalaiset saivat vapaapotkun 25 metristä oikealta puolelta. Potku ei ollut kova, mutta lensi Jarmo Kaivonurmen päähän muuttaen pallon suuntaa kohti Zenitin maalia. Jopa televisiosta näki selvästi, että maalivahti Mihail Birjukovin jalat tarpoivat mutaliemessä ei pystynyt niitä irrottamaan maasta. Se oli loppu. Sellaisella kentällä oli mahdotonta enää viimeisten minuuttien aikana parantaa peliä.
Historiikissa kuitenkin lopulta tunnustetaan, että Kuusysi oli luja ja tasapainoinen joukkue, jossa oli osaavat pelaajat. Ja, että Kuusysi antoi seuraavalla kierroksella Steualle, joka lopulta voitti cupin, kovan vastuksen häviämällä vasta viimeisillä minuuteilla romanialaisille yhteismaalein 0-1. / 19.03.2007Suomessa jalkapalloliiga alkaa vasta huhtikuun lopussa kun vähintään yhtä arktisissa olosuhteissa Venäjällä kausi alkaa maaliskuun alussa. Tosin Liigacupia suomalaiset pelailevat jo maaliskuussa ulkokentillä vaatimattomissa katsomo olosuhteissa kun samaan aikaan köyhässä naapuri maassamme pelataan liigaa täysille katsomoille. Venäjällä ei valiteta olosuhteista. Siellä pelataan, joten jalkapallo kulttuuria löytyy. Kuinka ihmeessä Suomessa jalkapallo voi mennä eteenpäin pelaamalla otteluja esimerkiksi askeettisilla hiekkatekokentillä? / 17.03.2007 (Kuvat 10.03.2007 Lahden Stadion Salpausselän kilpailut, 11.03.2007 Stadion Petrovskii Pietari Zenit - Saturn yleisöä 19000, 16.03.2007 Pajulahti Nastola hiekkatekokenttä Liigacup MyPa - Lahti)

Järjestelyt pettivät taas suomalaisessa jalkapallossa ja nyt Pajulahdessa pelatussa Liigacupin ottelussa 16.03.2007 MyPa - Lahti. Ottelusta ei ollut otteluohjelmaa, vaikka kyseessä oli virallinen ottelu.
Lahden Ville Taulon teilasi sairaalaan MyPan toppari Vasile Marchis. Paikalla ei ollut paareja, joten Taulo kannettiin penkillä pois kentältä.
Ottelu päättyi 0-0, joten tämä oli minun 32 maaliton
ottelu 558:sta eli 5,7 %. / 16.03.2007 (Kuva 16.03.2007: Pajulahti, MyPa - Lahti ja Ville Taulo maassa.)

Palloliiton liittohallitus päätti tänään, että Suomi - Kazakstan EM-karsinta peli 22.08.2007 pelataan Ratinan stadionilla. Olympiastadion on maajoukkueen kotikenttä ja paras paikka pelata. Tämän totuuden ovat useat pelaajat todenneet. Luulisi, että Armenia pelin riskin otosta olisi opittu, eikä enää turhia urheilullisia riskejä olisi tarvittu. Taloudellisestikin Tampereella pelaaminen on arveluttavaa. Sillä elokuussa saattaa hyvinkin olla Suomessa futishuuma päällä jos ja kun Serbia ja Belgia peleistä on saatu hyvä tulos, niin silloin liput menevät kaupaksi vaikka vastassa olisi jalkapallokääpiö. / 08.03.2007

Historiakirja Rakas Jalkapallo - Sata vuotta suomalaista jalkapalloa (Toimittanneet Yrjö Lautela ja Göran Wallen) on erinomainen yhteenveto satavuotiaan Suomen Palloliiton historiasta. Tuhdissa kirjassa on 445 sivua, josta 20 sivua, jostakin syystä, ruotsiksi. Laajat ja ainutlaatuiset tilastot ovat historiikin paras osa, jossa mm, täydellinen miesten A-maaottelut tilasto 1911-2006. Kirjasta löytyy myös paljon mielenkiintoisia yksityiskohtia esim. "jallittaminen" sanan syntyperä ja milloin Sami Hyypiä pyysi ensimmäisen kerran apua yläkerrasta.
Tämä kirja on suomalaisen jalkapallofanin ehdoton varustus kirjahyllyssä. / 25.02.2007
 

Liigacup sopii loistavasti Suomen jalkapallon kalenteriin talvella, koska tässä vaiheessa Veikkausliigan joukkueet tarvitsevat otteluja valmistautuessaan tulevaan kauteen. Muutenkin Suomen jalkapallon kausijako on vihdoinkin löytänyt oikean muodon: Lahticup tammikuussa, Liigacup helmi-huhtikuussa, Liiga huhti-lokakuussa ja sopivassa välissä pelataan Suomen Cupia ja Euroopan cup otteluja. Kautta voisi tosin hieman pidentää marraskuun puolelle. Tämä mallihan oli voimassa 2000-2 kun kausi päättyi Suomen Cupin finaaliin. Toivotaan, että pääpiirteissään pysytään nykyisessä mallissa. / 24.02.2007 (Kuva 24.02.2007 Suurhalli Liigacup: Berat Sadik FC Lahti, Sasa Stevic ja Johan Carlsson MIFK)


Järjestelyt pettivät taas kerran suomalaisessa jalkapallossa. Seuraavia huomioita 07.02.2007 Lahti - KooTeePee 2-1 pelistä:
- Järjestäjät eivät olleet viitsineet ottaa pois verkkoa katsomon edestä. Ja katsojat saivat seurata peliä verkon takana. Tammikuun lopussa pelatussa Lahti Cupissa verkko ei ollut edessä.
- Puoliajalla järjestäjät kielsivät pikkupoikia pelaamasta palloa kentällä, koska se häiritsi vaihtopelaajien harjoittelua. Kuitenkin pelailu jatkui ja asiaan ei puututtu. / 07.02.2007 (Kuva 07.02.2007: Suurhalli Berat Sadik FC Lahti ja Jarno Tuunainen FC KooTeePee)

Roy Hodgson toimii selkeästi Suomen maajoukkueessa eri tavalla kuin edeltäjänsä. Enää ei talvella viedä maajoukkuetta Aasiaan tai Lähi-itään pelailemaan harjoitusotteluita. Näissä peleissä ei juurikaan ole ollut pelaajia parhaasta avauksesta. Nyt pelataan yksi epävirallinen B-maajoukkueen tai toiselta nimeltä haastaja joukkueen ottelu 07.02.2007 Skotlantia vastaan kansainvälisenä pelipäivänä. Ja tähän otteluun on nimetty useita pelaajia, joilla on hyvät mahdollisuudet olla avauskokoonpanossa seuraavassa karsintapelissä. Tosin ottelua edeltävälle leirille oli nimetty pelaajia, joilla ei käytännössä koskaan ole mitään mahdollisuuksia maajoukkueen tosipeleissä kentälle. Esimerkiksi FC Lahden Christian Sund on parhaita pelaajia Veikkausliigassa, mutta maajoukkueeseen ei hänellä ole asiaa puutteellisen puolustuspelaamisen vuoksi. Nämä turhat pelaajien kokeilut ovat ymmärrettäviä Hodgsonin osalta kun ei voi olla vielä laajaa käsitystä Suomen eri pelaajien tasoista. Toisaalta olisi luullut, että Hodgsonin apuvalmentajat olisivat karsineet nämä turhat kokeilut pois. / 31.01.2007 (Kuva 26.01.2007 FC Lahti - FC Levandia: Christian Sund)

Perinteinen Lahti Cup viikonloppu oli jälleen jalkapallofanin talven todellinen piristys. Sillä olihan edellisestä ottelusta (15.11.2007 Suomi - Armenia) jo aikaa. Turnauksen voitti MyPa, jonka peli oli jo tässä vaiheessa kesäterässä. Joukkueella on vahva pelaaja materiaali. Tästä on osoituksena, että Nigerian nuorten MM-joukkueessa kaksi vuotta sitten pelannut Monday James ei saanut sopimusta, vaikka esitti varsin hyviä otteita Cupissa. Monessa muussa liigajoukkueessa nigerialainen olisi ollut vahvistus. Esimerkiksi toppari pulaa kärsivässä FC Lahdessa. / 29.01.2007 (Kuva 28.01.2007 MyPa juhlii mestaruutta: Aleksei Kangaskolkka, Tuomas Kansikas, Toni Huttunen, Janne Korhonen, Mohamed Fofana, Eero Peltonen)

Lahti Cup 26.01.2007 FC Lahti - FC Levandia 0-0, 5-4 rp. Edellisen kerran näin paikan päällä jalkapallo-ottelun päättyvän varsinaisella peliajalla nolla-nolla kun 31.07.2005 FC Lahti - Haka peli päättyi maalittomaan tasatulokseen. Tässä välissä olen nähnyt 41 ottelua, joissa varsinaisella peliajalla on vähintään tehty yksi maali. Kaikista 553:sta näkemästäni ottelusta on 31 päättynyt maaleitta. Eli 5,6 % otteluista. Katsotaan milloin seuraavan kerran jäävät maalit näkemättä. / 27.01.2007 (Kuva 26.01.2007 Suurhallissa FC Lahti muurissa: Christian Sund, Berat Sadik, Mikko Hauhia, Konsta Hietanen)