Venäjän jalkapallon kommentit:
Kommentit Venäjä 2007

Mestarivalmentaja Advocaat jatkaa Zenitissä
Jalkapalloseura Pietarin Zenit on jatkanut päävalmentajansa Dick Advocaatin sopimusta vuodella. Uusi sopimus pitää hollantilaisvalmentajan seurassa vuoden 2009 loppuun. Advocaat tuli Zenitin luotsiksi kesällä 2006, ja seura on niittänyt hänen alaisuudessaan menestystä. Joukkue voitti viime vuonna ensimmäisen Venäjän liigamestaruutensa. Viime toukokuussa Zenit voitti Uefa-cupin, kun loppuottelussa kukistui Glasgow Rangers. Voittokulku jatkui syksyllä, kun Zenit kukisti Uefa-cupin ja Mestarien liigan voittajien välisessä ottelussa Manchester Unitedin.Kuluvan kauden Venäjän mestaruuden varmisti viime viikonloppuna Rubin Kazan. Zenit on liigassa viidentenä.
(07.11.2008 mtv3.fi / Kuva Dick Advocaat 30.09.2008)

Rakuunat on venäläinen aavejoukkue
Lappeenrannan Rakuunat on joukkueellinen aaveita. Kummitukset ilmestyvät rajan takaa ihmisten nähtäville kerran viikossa, pelipäivinä.
On kuin Rakuunoita ei olisi muulloin olemassakaan. Kaikki pelaajat asuvat venäjällä ja käyvät Suomessa vain otteluita varten. Kakkosessa pelaava joukkue ei harjoittele lainkaan, ei Suomessa eikä Venäjällä.
Rakuunoilla menee niin huonosti, että kukaan ei halua edes myöntää olevansa seuran puheenjohtaja. Palloliiton tietojen mukaan se on venäläinen Vasili Manusin, mutta Manusin on eri mieltä. "Matti Rajantie on puheenjohtaja. Minä vain autan häntä asioissa", Manusin sanoo.
Rajantie sanoo luovuttaneensa puheenjohtajan nuijan Manusinille viime syksynä. "Uusi johto ei vain ole vieläkään toimittanut tarvittavia papereita yhdistysrekisteriin", hän päivittelee.
Kauppalehden protestilista kertoi viime viikolla, että Rakuunoilla on ulosotossa 22 000 euron velat. Rajantie kertoo, että seuralla oli velkoja jo Manusinin ottaessa ohjat, mutta ei läheskään niin paljon kuin nyt. Manusin puolestaan vakuuttaa, että kakki velat ovat edellisiltä kausilta.
Rakuunoiden luovuttaminen rahaa luvanneen liikemiehen käsiin oli Rajantien mukaan ainoa vaihtoehto edustusjoukkueen toiminnan lopettamiselle.
Rakuunat on viimeisenä Kakkosen A-lohkossa. Se on saanut 24 ottelusta vain kuusi pistettä. Putoaminen varmistui ajat sitten. Rakuunoiden otteluita ei ole näkynyt Veikkauksen pelilistoillakaan.
Vielä kesällä 2007 Manusin antoi lappeenrantalaisten odottaa seuralta erilaista tulevaisuutta. "Ehkä muutamassa vuodessa Lappeenrannassa on ammattilaisjoukkue", hän povasi Etelä-Saimaan haastattelussa viime vuoden heinäkuussa.
Joukkueessa oli tämän kauden alussa vielä viisi suomalaispelaajaa, mutta hekin ovat jättäneet uppoavan laivan. Osa kyllästyi ammattimaisuuden puutteeseen, kun harjoituksetkin lakkasivat. Osa sai tarpeekseen kun kulukorvaukset jäivät toistuvasti maksamatta. "Kaikki suomalaiset pelaajat haluavat vain rahaa. Venäläiset pelaavat ilmaiseksi", Manusin sanoo.
Ainoa vielä mukana oleva suomalainen on joukkueenjohtaja Keijo Pietarinen. Hänkin on selvästi kypsynyt toimintaan. "Käyn täyttämässä pöytäkirjat matseissa, istun penkillä ja autan joukkuetta käytännön jutuissa. Hoidan hommani loppuun asti, ja kauden jälkeen lähden", Pietarinen sanoo.
Hyökkääjä Henri Kiili on yksi lähteneistä pelaajista. Kiili ehti olla jo seuraikoni, sillä hän pelasi Rakuunoissa vuodesta 2000 lähtien. Kiili siirtyi kesken tämän kauden Kolmosessa pelaavaan lappeenrantalaisseuraan PEPOon. "Raha-asiat olivat yksi syy, mutta suurin oli toiminnan laatu", hän sanoo. Kiilin mukaan venäläisjohto antoi aluksi asiallisen kuvan itsestään. Hän mainitsee kauden alla pidetyn Turkin-leirin, jonne suomalaispelaajat eivät kuitenkaan päässeet mukaan. Kiili kuvailee, että myöhemmin "toiminta tyrehtyi kokonaan". Muistelen kaiholla aikoja Ykkösessä, jossa pelasimme monta vuotta. Silloin seuralla meni ihan hyvin.
Manusin ei vaikuta olevan huolissaan seuran tilanteesta. "No problem, no problem", hän toistelee englanniksi. "Nyt mennään kolmanteen divisioonaan, mutta ensi kaudeksi saamme ison sponsorin ja nousemme takaisin."
(01.10.2008 HS / Kuva Rakuunat - City Stars 16.08.2007)

Michael Laudrup Moskovan Spartakin peräsimeen

Venäläinen jalkapalloseura Moskovan Spartak nimitti tanskalaisen Michael Laudrupin päävalmentajakseen perjantaina. Spartakin manageri Valeri Karpin kertoi, että Laudrupin sopimus on 18 kuukauden mittainen. Sopimuksen arvoa Spartak ei julkistanut. Laudrup, 44, on takavuosien maajoukkuepelaaja. 104 maaottelussaan hän teki yhteensä 37 maalia. Seuratasolla Laudrup edusti Juventusta ja Laziota Italiassa, Real Madridia ja Barcelonaa Espanjassa sekä Ajaxia Hollannissa. Laudrup on aiemmin valmentanut tanskalaista suurseuraa Bröndbyä sekä espanjalaista Getafea.
(12.09.2008 mtv3.fi)

Zenit rikkoi Venäjän siirtoennätyksen
Venäjän jalkapalloliigassa pelaava Pietarin Zenit rikkoi Venäjän liigan siirtoennätyksen pulittamalla 30 miljoonaa euroa Moskovan Dynamolle portugalilaisesta pelintekijästä Dannystä. Keväällä Uefa-cupin voittaneen Zenitin päävalmentaja, hollantilainen Dick Advocaat, oli haltioissaan kaappauksensa johdosta. - Olemme olleet kiinnostuneita Dannystä jo pitkän aikaa. Pidän häntä Venäjän liigan parhaana keskikenttäpelaajana ja uskon, että hän tulee olemaan joukkueellemme hyödyllinen. Venezuelassa syntynyt 25-vuotias Danny debytoi Portugalin maajoukkueessa viikko sitten keskiviikkona harjoitusottelussa Färsaaria vastaan. 15-vuotiaana Portugaliin muuttanut Danny siirtyi Dynamoon vuonna 2005 Sporting Lissabonista. Hän on pelannut Venäjän liigassa 97 ottelua, joissa hän on onnistunut 16 kertaa maalinteossa. Aiempi siirtoennätys oli Dynamon hallussa, sillä se maksoi portugalilaistaituri Manichesta 16 miljoonaa euroa Portolle kesällä 2005. Dannyn hankinta on lisännyt spekulaatioita kesän EM-kisoissa loistaneen Andrei Arshavinin lähdöstä. Euroopan siirtoikkuna sulkeutuu sunnuntaina puolilta öin ja avautuu uudelleen vasta tammikuussa. - Andrei on edelleen Zenitin pelaaja, enkä ole lainkaan varma hänen lähdöstään, Advocaat tyytyi kommentoimaan.
(25.08.2008 yle.fi / Kuva Andrei Arshavin 11.03.2007)

Pietarin Zenit kaappasi Uefa-cupin voiton
Pietarin Zenit kaatoi Glasgow Rangersin 2-0 jalkapallon Uefa-cupin loppuottelussa keskiviikkoiltana. City of Manchester -stadionilla pelatun ottelun voittomaalin iski 72. minuutilla Igor Denisov. Andrei Arshavin syötti Denisovin skotlantilaispuolustuksen läpi, eikä tämä erehtynyt sijoi
ttaessaan pallon ohi Rangers-maalilla torjuneen Neil Alexanderin. Loppulukemat viimeisteli Konstantin Zirianov lisäajan neljännellä minuutilla. Zenit hallitsi ensimmäistä jaksoa, mutta Rangersin puolustus kesti pietarilaisten lähentelyt. Parhaimmat paikat tulivat i Arshavinille ja Aleksandr Anjukoville. Arshavin tälläsi ohi, ja Rangersin maalivahti Alexander venytti komeasti Anjukovin laukauksen tielle.Rangersin hyökkäykset jäivät vähiin ensimmäisellä jaksolla. Skottien paras paikka oli Steven Whittakerin pusku, joka suuntautui maalin yli. Toisella jaksolla peli tasoittui hieman, ja Rangerskin sai rakennettua vaarallisia paikkoja. Whittaker pääsi laukaisemaan tunnin pelin kohdalla vaarallisesti, mutta Zenitin puolustus pääsi laukauksen tielle.
Dick Advocaatin luotsaama pietarilaisryhmä on pelannut maaliskuussa alkaneessa kotimaansa sarjassa heikosti, mutta eurotaipaleella Zenitin ovat joutuneet tunnustamaan paremmakseen mm. Marseille, Villarreal, Bayer Leverkusen ja cupiin suursuosikkina lähtenyt Bayern München. Rangers oli mukana ensimmäisessä eurocup-finaalissaan sitten Cup-voittajien cupin voiton vuonna 1972. Uefa-cupin voitto päätyi viimeksi Venäjälle kaudella 2004-05, kun TsSKA Moskova kukisti finaalissa Sporting Lissabonin.

Uefa-cupin loppuottelu, Manchester:
Pietarin Zenit, Venäjä-Glasgow Rangers, Skotlanti 2-0 (0-0)
72. Igor Denisov 1-0
90+3. Konstantin Zirianov 2-0
Erotuomari: Peter Fröjdfeldt, Ruotsi.
Yleisöä: 47 726

Zenit: 16-Vjatsheslav Malafejev; 22-Alexander Anjukov, 15-Roman Shirokov, 4-Ivica Krizanac, 11-Radek Sirl, 27-Igor Denisov, 44-Anatoli Timostshuk, 18-Konstantin Zyrianov; 20-Viktor Faizulin (5-Kim Dong-jin 90+3), 10-Andrei Arshavin, 9-Fatih Tekke
Rangers: 13-Neil Alexander; 21-Kirk Broadfoot, 3-David Weir, 24-Carlos Cuellar, 5-Sasa Papac (10-Nacho Novo 77), 28-Steven Whittaker (9-Kris Boyd 86), 7-Brahim Hemdani (27-Lee McCulloch 80), 6-Barry Ferguson, 8-Kevin Thomson, 35-Steven Davis, 19-Jean-Claude Darcheville
(14.05.2008 mtv3.fi / Kuva 01.05.2008)

Zenit vastaan Moskova
Kun Leningradin Zenit voitti Neuvostoliiton mestaruuden ensimmäisen kerran 1984, harva kaupunkilainen eli piterskije uskoi, että seuraavaa mestaruutta saadaan odottaa 23 vuotta. Viime kaudella pietarilaisten unelma vihdoin toteutui, kun hollantilaisen Dick Advocaatin joukkue varmisti mestaruuden viimeisellä kierroksella Saturnin vieraana Moskovan lähistöllä.
Maajoukkuehyökkääjä Andrei Arshavin oli viime kaudella ainoa Zenit-peluri, joka oli avauksessa kaikissa 30 liigaotteluissa. Hän ylsi kaksinumeroiseen lukuun sekä maaleissa että syötöissä ja oli joukkueensa kultakimpale. Hän on valovoimainen pelaaja, jonka ympärille seura on voinut rakentaa markkinointiaan.
Ulkomaalaiset seurat olivat kiinnostuneita hankkimaan Arshavinin, mutta Zenitin tarjoama neljän vuoden jatkosopimus 2,5 miljoonan euron vuosipalkalla piti miehen Venäjällä. Myös Advokaat mittautti arvonsa uudelleen mestaruuden jälkeen. Hän oli lähdössä Australian maajoukkueen peräsimeen, mutta kun Zenitin johto tuplasi hänen palkkansa 2,38 miljoonaan euroon vuodessa, "Pikku Kenraali" päätti jäädä Pietariin.
Zenitillä on ollut laadukas joukkue jo pitkään, mutta Advocaat toi peliin kurinalaisuuden. Tshekkivalmentaja Vlastimil Petrzelan aikana Zenit hyökkäsi raivoisasti, mutta puolustuksen ryhmittäminen ei luonnistunut. Moskovalaismedia moitti viime kaudella pietarilaisia tylsästä pelitavasta, mutta Advocaatin pragmaattinen filosofia tuotti tulosta. Kaiken lisäksi 4-3-3 systeemillä yleensä pelannut Zenit teki eniten maaleja sarjassa.
Mestaruuden jälkeen Zenit on tehnyt hyvää jälkeä Uefa-cupissa, jossa se eteni puolivälieriin kaatamalla Olympique Marseillen. Joukkueen budjetti on tällä kaudella France Football -lehden mukaan 92,5 miljoonaa euroa. Seuran talous on kunnossa, koska valtion omistama maakaasujätti Gazprom otti Zenitin suojaansa 2005.
Sen jälkeen seuran puheenjohtaja Sergei Fursenko ja urheilutoimenjohtaja Konstantin Sarsania ovat panneet tuulemaan. Jälkimmäisen toimia ei ole haitannut se, että hän on häärinyt samanaikaisesti pelaaja-agenttina. Fursenkon veli on maan opetus- ja tiedeministeri, joten suhteet valtiovaltaan ovat kunnosaa. Fursenko jätti paikkansa hiljattain, mutta myös seuraaja on Gazpromin hallituksen jäsen.
Zenitin jättihanke on uusi stadion, jonka pitäisi valmistua 2009. Legendaarisen Kirov-stadionin paikalle rakennettava pytinki pitäisi olla Euroopan modernein. Katsojia sinne mahtuu 62 000.
Venäjän seuraava presidentti Dmitri Medvedev on ollut Zenitin kiihkeä fani vuosikausia ja lisäksi hän on ollut Gazpromin varajohtajana päättämässä yhtiön "jalkapallostrategiasta", joten stadionhankkeella on valtiovallan täysi tuki.
Ruotsin tavoin Venäjän sarjassa on EM-lopputurnauksen takia kuuden viikon tauko toukokuun lopusta heinäkuun alkuun. Sarja käynnistyi viime viikonloppuna ja viimeinen kierros pelataan 22. marraskuuta.
/ (IS Veikkaaja 18.03.2008 / Kuva 12.03.2008 Zenit-Marseille Stadion Petrovskii)

Toni Kallio siirtyy Shinnik Jaroslavliin
Toni Kallio ja Venäjän liigaan takaisin noussut Shinnik Jaroslavl ovat päässeet sopimukseen. Shinnikin Israelin-leirillä mukana oleva Kallio siirtyy seuran riveihin Sveitsin pääsarjaseura Young Boysin riveistä. - Shinnikin puolesta olen nyt seuran pelaaja, Kallio vahvisti keskiviikkona. - Omalta kohdaltani lopullisesti homma on selvä loppukuusta, kun lennän Moskovaan leimauttamaan tarvittavat paperit.
Kallio on pelannut A-maajoukkueessa 35 ottelua ja kuului päättyneissä EM-karsinnoissa maajoukkueen vakiopelaajiin. Kotimaan kentillä Jazzia, TPS:tä ja HJK:ta edustanut Kallio on ennen Venäjän ja Sveitsin pääsarjoja ehtinyt pelata myös Norjan pääsarjaa Molden riveissä.
/ (17.01.2008 ESS)

Liverpool hankki slovakkitopparin
Slovakkialaispuolustaja Martin Skrtel siirtyy Pietarin Zenitistä Englannin jalkapalloliigassa pelaavaan Liverpooliin. Skrtel, 23, teki Liverpoolin kanssa neljä ja puoli vuotta kestävän sopimuksen.
Skrtel pelaa usein miten topparina ja kilpailee peliajasta muun muassa Suomen maajoukkuepuolustajan Sami Hyypiän Kanssa. Skrtel oli avainasemassa, kun Zenit voitti päättyneellä kaudella Venäjän mestaruuden. Hän on pelannut 15 maaottelua.
- Hän on aggressiivinen, nopea ja hyvä pääpelaaja. Hänellä on riittävästi kokemusta nousta pelaavaan kokoonpanoon hyvin pian, sanoin Liverpoolin valmentaja Rafael Benitez.
/ (12.01.2008 ESS)