ETUSIVU Blogi 2006  Blogi2007q1  Blogi2007q2  Blogi2007q3  Blogi2007q4 Blogi2008q1  Blogi2008g2 Blogi2008q3 Blogi2008q4 Blogi2009q1 Blogi2009q2  Blogi2009q2
Blogi2010q1 Blogi2010q2 Blogi2011q1

Kirja Matti Hagmanista kertoo avoimesti kingin tarinan
Urheilutoimittaja Marko Lempisen kirja Stadin kingi - Matti Hagman on onnistunut kertomus Suomen kaikkien aikojen jääkiekkoilijasta.
Kirja yllättää avoimuudellaan. HIFK ikonin näytöt jäällä ovat olleet tiedossa, mutta näinkin suuri alkoholin käyttö vapaa-ajalla yllätti tavallisen urheilufanin. Ja jälleen löytyy yksi suuri suomalainen urheilija, joka olisi saattanut olla vieläkin parempi ilman viinaa ja paria olutta.
Kirjassa selviää myös Hagmanin lahjakkuus juniori-ikäisenä. Hän on mm. 15-vuotiaana pelannut pesäpallon miesten SM-sarjaa lukkarina ja voittanut 400 metrin B-poikien Suomen mestaruuden. Lisäksi mielenkiintoista luettavaa on Matti Hagmanin aika Boston Bruinsissa ja Edmonton Oilersissa.
Monesti elämänkerta kirjat kirjoitetaan jo henkilön uran olessa vielä kesken. Mutta jostain syystä vasta nyt on kirjoittettu Suomen jääkiekon uranuurtajasta Matti Hagmanista tarina. Tämä on kuitenkin ollut ehkä viisasta kärsivällisyyttä. Kirjasta on saatu todentuntuinen ja samalla olennaisen tiedon omaava teos. / 30.12.2011


Suomifutiksen pohjakosketus
Kun nyt on kaksi viikkoa kulunut järkyttävistä jalkapallokokemuksista, niin ehkä viimein pystyy kirjoittamaan asiasta suhteellisen selkeää tekstiä.
Niukka 1-0 voitto jalkapallokääpiöstä San Marinosta ja murska tappio 5-0 Tukholmassa Ruotsille ovat sinällään historiallisesti pitkällä aikavälillä Huuhkajille normaaleja tuloksia. Mutta lähihistorian lukujen valossa nämä ovat nykyisille kannattajille aivan käsittämättömän surkeita tuloksia.
Varsinkin kun on nähty pelitapa, jolla tulokset tulivat. Huuhkajat eivät taistelleet kunnolla. Taidossa on hävitty aina, mutta että taistelussa annetaan periksi. Tähän Suomella ei ole varaa. Luulisi, että olisi edes hävettänyt hävitä Ruotsille, mutta häpeää ei näkynyt joukkueessa kenenkään ilmeissä. Mixu Paatelainen jopa näki paljon postiivista näistä kokeiluista. Järkyttävää.
Seuraavaksi yhteenveto katastrofin syistä:
1. Karsintojen tavoitteena on aina oltava pääsy arvokisoihin. Karsinnat eivät ole harjoitusotteluja. Tämä on jokaisen maan perusperiaate, jolla on jalkapallokulttuuria. Nyt Suomella ei ole tavoitteena pääsy arvokisoihin viiteen vuoteen!
2. Maajoukkueessa ei saa kokeilla yhtään pelaajaa, jos ei ole näyttöjä seurajoukkueesta aikuisten tasolta. Pelipaikka maajoukkueeseen on ansaittava. Jos et ole koskaan ja missään pelannut hyvin, niin kuinka sitten yhtäkkiä maajoukkueessa voitaisiin odottaa, että esim. Markus Halsti pystyisi pitämään Zlatan Ibrahimovicin aisoissa.
3. Joulukuusi voi olla hyvä pelisysteemi Huuhkajille, sillä onhan Joulupukkikin Suomesta. Mutta ei Junioria saa laittaa kuusen keskelle. Juniorilla ei taitotaso ja varsinkaan peliäly riitä maailman huippumaita vastaan. Juniorin pelaaminen puolustussuuntaan on myös heikkoa. Aikaisemat valmentajat ovat myös kokeilleet Junioria ja lopputulos on ollut, että hänet voi laittaa kentälle heikkoja maita vastaan. Ja huippumaita vastaan korkeintaan ylimmäksi kärjeksi vaihdosta.
4. Suomelta puuttuu taitoa. Mutta taistelussa ja joukkuepelissä on oltava Huuhkajien vahvuus. Nämä myös puuttuvat, taidon lisäksi, Mixu Paatelaisen joukkueelta. Olisi voinut kuvitella, että nämä asiat ovat Mixun vahvuudet.
5. Futiskulttuuri alkeellista Suomessa. Järkyttävää oli katsella kun Riku Riski asteli ensi askeleensa Huuhkajissa San Marino ottelussa ja kymppipaita päällä! Masentavaa, sillä Paatelainen oli juuri pudottanut Kymppi Litmasen maajoukkueesta. Ja pyhä kymppipaita murskataan heti keltanokan niskaan. Olisi edes odotettu, jotta uusi paidan kantaja olisi häivähdyksen samaa tasoa kuin kuningas Litmanen.
/ 20.06.2011ETUSIVU