Jalkapallo ja kommentit:

Kommentit 2005            Kommentit 2006

Roma valitsi Tottin Litmasen sijaan
Italian nimekkäimpiin veteraanivalmentajiin lukeutuva Carlo Mazzone kertoi suomalaisfutista sivunneen paljastuksen La Gazetta dello Sportille viime viikolla antamassaan 70-vuotisjuhlahaastattelussa. Mazzone, joka vaikutti AS Roman valmentajana kolmen kauden ajan 1993-96, kertoi, että uskoi nuoreen pelintekijään Francesco Tottiin enemmän kuin Jari Litmaseen, josta seura oli kiinnostunut.
- Eräänä päivänä seuran puheenjohtaja Franco Sensi soitti ja sanoi minulle: Carlo, minua on neuvottu hankkimaan Jari Litmanen. Mitä teen? - Vastasin Sensille, että miksi tuhlata rahaa. Meillähän on se nuorukainen. - Kuka, Sensi kysyi, ja kerroin hänelle, että Totti. Onni oli puolellani.
Mazzone jatkoi, että seuraavana vuonna, eli siis 1996, Roma hieroi kauppaa Sampdorian kanssa Tottista. - Minä olin silloin Cagliarissa. Yritin minäkin lainata Tottia joukkueeseeni, mutta hänen esityksensä ystävyysottelussa Ajaxia vastaan herätti lopullisesti Sensin tajuamaan, millainen kyky hänellä oli ryhmässään, Mazzone jatkoi.
Nyt Litmanen on 36-vuotias, Totti 30-vuotias. Ruotsalaisseura Mälmö FF ilmoitti sunnuntaina, että Litmasen pelaaminen skoonelaisseurassa ratkeaa näillä näkymin vasta 28 maaliskuuta pelattavan Azerbaidzhan-ottelun jälkeen. (20.03.2007 IS Veikkaaja)


Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa ja Puola ovat päässeet sopuun kiistassa, joka koski Puolan hallituksen sekaantumista maan jalkapalloliiton toimintaan. Näin Puolaa uhannut sulkeminen parhaillaan käytävistä EM-karsinnoista vältettiin. Suomi pelaa Puolan kanssa karsintalohko A:ssa. Suomi johtaa lohkoa, ja Puola sekä Serbia seuraavat yhden pisteen päässä.
Sotku sai alkunsa tammikuussa Puolan urheiluministeriön erotettua maan jalkapalloliiton hallituksen. Syynä päätökseen oli mm. puolalaista jalkapalloilua ravisteleva sopupelisotku, joka on johtanut noin 70 erotuomarin, seurajohtajan ja lajiliiton virkailijan tutkintaan. Fifa sekä Euroopan jalkapalloliitto Uefa paheksuivat Puolan hallituksen tapaa puuttua lajin sisäisiin asioihin, ja Puola sai touhusta varoituksen.
Maanantaina Puolan urheiluministeriö kuitenkin palautti maan jalkapalloliiton hallituksen entiselleen. Fifan puheenjohtaja Sepp Blatter ja Puolan presidentti Lech Kaczynski ilmoittivat yhteisessä tiedotustilaisuudessa, että osapuolet ovat päässeet asiassa ratkaisuun.
- Puola on saanut takaisin Fifan täyden luottamuksen ja oikeudet jalkapalloperheessä, Blatter kertoi.
Jatkossa Uefa, Fifa ja Puolan hallitus valvovat uuden jalkapallojohdon valintaa.
- Kutsun koolle kokouksen, ja siinä pyritään päättämään kongressin järjestämisestä. Kongressi saadaan varmasti järjestettyä huhtikuun ensimmäisellä puoliskolla, Puolan jalkapalloliiton puheenjohtaja Michal Listkiewicz selvitti. (05.03.2007 mtv3.fi)


Forssellin mukaan uusi päävalmentaja Roy Hodgson on tuonut maajoukkueen toimintaan uuden tuulahduksen, mutta se ei yksin selitä vahvaa karsinta-avausta. Tärkeää Forssellin mielestä on myös se, että maajoukkueen nuoremmat pelaajat ovat nykyisin entistä kokeneempia. - Monet voivat sanoa, että Hodgson on tuonut jotain uutta maajoukkueeseen, ja varmasti onkin. Mutta uskon myös, että pelaajat ovat kehittyneet ja ovat entistä kokeneempia, Forssell toteaa. (28.02.2007 mtv3.fi)

FC Lahti pystyy toiminnanjohtaja Jussi Lumion mukaan kuittaamaan reilun sadan tonnin tappionsa kuluvan kauden onnistumisella kentällä ja katsomossa. Asiat ovat hallinnassa, kuuluu viesti toimistolta. Lumio kieltää, että seura olisi joutunut perumaan kevään ulkomaan leirinsä rahapulan tähden viime torstaina, kuten tuore IS Veikkaaja kirjoittaa.
(28.02.2007 ESS)

FC Lahden tiukka taloustilanne estää suunnitellun etelän leirin. Seuran hallitus teki viime torstaina päätöksen, että joukkue viimeistelee kuntoaan vaihtoehtoina olleiden Italian ja Kyproksen sijaan kotimaassa. Seurajohto tiedusteli pelaajilta ja valmentajilta, olisiko heillä halua maksaa itse osan matkakustannuksista. Monet olivat siihen valmiita, muutamat tosin teilasivat idean totaalisesti. Hallituksen lopullinen ratkaisu olikin joukkueelle iso pettymys. - Kurjalta päätös tuntuu. rahatilanne on tiukka, joten tähän pitää tyytyä, harmitteli päävalmentaja Antti Muurinen. - Itse olisin ehdottomasti voinut maksaa osan kuluista, mutta siihen ei nyt tällä kertaa menty.
FC Lahti teki viime vuonna puheenjohtaja Urpo Karjalaisen mukaan yli 100 000 euron tappion. Seuran kassaa rasitti erityisesti entiselle valmentajalle Harri Kampmanille maksettu korvaus sopimuksen purkamisesta ennenaikaisesti. IS Veikkaajan tietojen mukaan se on suurin piirtein sama kuin mitä leiri Välimeren rannalle olisi maksanut, noin 25 000 euroa. - Viime vuonna tulot olivat pienemmät kuin budjetoitiin. Samaan aikaan menot olivat suuremmat, puheenjohtaja Karjalainen myöntää. - Yhtään ylimääräistä rahaa ei kassassa ole. Tilanne on kuitenkin ihan ok, Karjalainen sanoo. - Asemamme yritysten silmissä on alueella ihan hyvä. - On meidän haasteemme kehitellä uusia yhteistyön muotoja ja saada tuotteemme heille entistä houkuttelevammaksi, Karjalainen kommentoi.
(27.02.2007 IS Veikkaaja / Kuva 24.02.2007 Antti Muurinen)(10.02.2007 ESS)


Palloliitto siunasi Kuusysin ja City Starsin liiton. Kakkosen pelit saadaan kesäksi Kisapuistoon.
Palloliiton liittohallitus löi sinetin City Starsin sarjapaikan siirrolle Kuusysin hallintoon. Joukkue jatkaa pelejä keltaisissa paidoissa ja City Starsin nimellä ainakin kaksi vuotta, mutta sarjapaikka Kakkosessa kuuluu vastedes Kuusysille. City Stars (Kuusysi) pitää edelleen kiinni alkuperäisestä 42 000 euron budjetistaan. Se on todennäköisesti yksi Kakkosen pienimpiä. Usealla joukkueella on yli 100 000 euron budjetit, joillakin jopa yli 150 000:n.
City Stars pelaa pelinsä Kisapuiston jalkapallopyhätössä. Kaupunki aikoo kunnostaa osin palanutta pääkatsomoa niin, että se vapautuu käyttökiellosta. Tässä muodossa pääkatsomoon mahtuu 300-400 katsojaa.
(01.02.2007 ESS / Kuva 26.01.2007 Suurhalli: Haka-City Stars)


Palloliiton liittohallituksen kokous 30.01.2007: Palloliitto suhtautui positiivisesti FC Reippaan käynnistämään Jari Litmanen -patsas hankkeeseen. (30.01.2007 palloliitto.fi)

- Pelaajan oma tahto on aina tärkeä, sitä ei pidä ylenkatsoa. En hevin heittäisi yli laidan nuorta, innokasta pelaajaa, vaikka hänellä olisi joitakin puutteita.
- Voittaminen 21-vuotiaissa on ajan hukkaa. En edes muista, kuka on hallitseva Euroopan mestari. Roy Hodgson.
(28.01.2007 ESS)


Michel Platinin valinta Euroopan jalkapalloliiton Uefan puheenjohtajaksi on voitto jalkapalloilulle. On vaikea kuvitella, mitä uutta 77-vuotias Lennart Johansson olisi lajille enää voinut antaa. Sitä paitsi hän istui postillaan jo kuusitoista vuotta. Se riittää.
Suomen Palloliitto oli Johanssonin puolella. Palloliiton päättäjille tiedoksi: Kekkosen aika on ohi - myös urheilussa. Palloliiton puheenjohtaja Pekka Hämäläinen kannatti Johanssonin valintaa (HS 26.1.), koska ruotsalaisen johdossa Uefa on toiminut hyvin pieniä ja keskisuuria liittoja kohtaan. Pohjoismaista Islanti ja Tanska olivat Platinin puolella, mutta ehkä ne ovatkin isoja jalkapalloliittoja. Ari Pusa.
(27.01.2007 HS)

Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa ja lajin eurooppalainen kattojärjestö Uefa ovat antaneet Puolan jalkapalloliitolle varoituksen. Varoituksen syynä on Puolan hallituksen sekaantuminen maan jalkapalloliiton toimintaan. Puolan urheiluministeriö päätti viime perjantaina erottaa maan jalkapalloliiton hallituksen. Fifa ja Uefa paheksuvat Puolan hallituksen tapaa puuttua lajin sisäisiin asioihin. Pahimmassa tapauksessa Puola voidaan sulkea miesten EM-karsinnoista. Puola pelaa vuoden 2008 EM-lopputurnaukseen pääsystä Suomen kanssa EM-karsintalohkossa A. (22.01.2007 mtv3.fi)


Suomessa on ihmetelty yleisesti alle 21-vuotiaiden maajoukkueen heikkoja esityksiä Markku Kanervan valmennuskaudella. Monien mielestä pelaaja-aines ei ole niin huonoa kuin kehnot karsintatulokset antavat ymmärtää. Myös Perparim Hetemaj'lla on näkemys asiaan. - Tulokset ovat surkeita, vaikka pelaajamateriaali on hyvä. Kanervan jatkosopimus oli Hetemaj'lle yllätys, sillä hänellä olisi ollut tarjota tuore kasvo tilalle. - Alexei Eremenko sr. olisi ollut paras vaihtoehto. Hän osaa aina opettaa jotain uutta ja tietää kaiken jalkapallosta.
(09.01.2007 IS Veikkaaja)