Jalkapallo ja kommentit:

Kommentit 2005            Kommentit 2006           Kommentit 2007q1

Hyypiä: "Huuhkajat" maajoukkueen lempinimeksi
Liverpoolin topparin Sami Hyypiän mukaan "Huuhkajat" olisi osuva lempinimi Suomen jalkapallomaajoukkueelle. Huuhkaja keskeytti Suomen EM-karsintaottelun Belgiaa vastaan viime keskiviikkona useaksi minuutiksi lenneltyään Helsingin Olympiastadionilla.
Huuhkajan näyttäymisen jälkeen Suomi teki ottelun avausmaalin ja eteni lopulta vakuuttavaan 2-0-kotivoittoon. - Lempinimestä oli puhetta pelin aikana ja sen jälkeen. Se voisi olla hyvä nimi meille. Lätkämaajoukkue on "Leijonat" ja me voisimme sitten olla "Huuhkajat", Hyypiä sanoo. - Se näytti fiksulta eläimeltä, sillä se antoi meille hengähdysaikaa ja varmaan toi vähän onneakin. Ainakin katsojilla oli hauskaa, Hyypiä naureskelee nimikaimastaan, sillä huuhkaja (Bubo bubo) tunnettiin vanhan kansan kielellä hyypiänä. (13.06.2007 mtv3.fi)

Kuusysin ex-maajoukkuemiehet arvostelevat brittivalmentajaa

Kuusysin takavuosien sotaratsut, lähes sadan maaottelun miehet Jari Rinne ja Esa Pekonen arvostelevat Suomen päävalmentajaa Roy Hodgsonia.  Kaksi peräkkäistä tappiota EM-karsinnassa menee Rinteen ja Pekosen kirjoissa enemmän valmentajan kuin pelaajien piikkiin.
- En voi syyttää Serbia- tappiosta pelaajia. Kokoonpano oli väärä, eikä taktiikka toiminut lainkaan, joten vastuu jää valmentajalle, Rinne sanoo.
Myös Pekosen silmissä Hodgsonin sädekehä alkaa himmentyä. - Serbia peliä en nähnyt, mutta vanhoilta pelikavereilta olen kuullut ihan tarpeeksi kommenttia, Kaiken alku ja juuri oli kuitenkin edellinen tappio Azerbaidzhanille, jossa valmentaja ei tehnyt mitään. Voittaakseen täytyy ottaa vähän riskiä, nyt yritettiin välttää tappiota, ex-maajoukkuekapteeni kertoo.
Kuopiossa KuPSin urheilutoimenjohtajana nykyään vaikuttava Pekonen muistuttaa, että Serbia tappiokin olisi sulatettavissa, jos Bakusta olisi tullut kolme pistettä.
- Suomi on kaikilla mittareilla parempi joukkue kuin Azerbaidzhan, mutta Bakusta ei jäänyt käteen mitään. Serbia tappion jälkeen alkaa tulla kiire, EM-kisapaikka on toki vielä mahdollinen, mutta erittäin vaikean työn takana, Pekonen laskee.
Hän ei oikein usko haaveen toteutuvan. - Nyt pitäisi ensin kaataa Belgia, mutta sekään ei vielä riitä. Vieraspeleistä pitäisi ottaa pisteitä Portugalista, Serbiasta ja Belgiasta. Mahdollista se toki on, mutta täytyy olla kuitenkin realisti, Pekonen miettii.
Rinne oli pettynyt Suomen roiskimiseen Serbiaa vastaan. - Toivoa on vieläkin, mutta ei tuollaisella pelillä. Oli sulaa hulluutta lyödä pitkiä palloja, Kun vastassa oli ManU:n Nemanja Vidic ja Schalken Mladen Krstajic. Mikael Forsselilla ja Shefki Kuqilla ei ollut mitään mahdollisuuksia pärjätä maailmanluokkaa olevia toppareita vastaan, Rinne muistuttaa.
 Keskikenttäpeli ei toiminut lainkaan, sillä keskustan kaksikko Jari Ilola ja Markus Heikkinen ei pystynyt tekemään mitään. Teemu Tainion loukkaantuminen tuli pahan saumaan, eikä Mika Väyrynenkään ole mikään laitapelaaja.
- Miten valmentaja voi olettaa, että Ilola ja Heikkinen pärjäävät Serbiaa vastaan, kun he eivät edes omissa seurajoukkueissaan kuulu pelintekijöihin, Pekonen kysyy.

Rinne palasi nopeasti vanhaan, hyväksi havaittuun pelisysteemiin. - Keskelle Väyrynen, Heikkinen ja Alexei Eremenko, laitoihin nopeat miehet Kolkka ja Nurmela, sekä kärkeen Jonatan Johansson. Tietysti sitten, jos Jari Litmanen pysty pelaamaan, hän tulee omalle paikalleen kärjen taakse, Rinne opastaa.
Pekonen pitää Litmasen pelaamista Suomen elinehtona. - Se on nähty monta kertaa, että ilman Littiä Suomi pystyy jauhamaan pelkkää nolla-nollaa. Meillä ei ole edes näköpiirissä pelaajaa, joka pystyisi yhtä älykkääseen syöttöpeliin kuin Jari.
Joskus on Suomen maajoukkueenkin totuttava pelaamaan ilman Litmasta. Pekonen suosittelee nuorennusleikkauksen aloittamista aika nopeasti. - Nyt täytyy tietysti panna kaikki peliin Belgiaa vastaan. Voitto keskiviikkona, niin toivo elää. Yksi veteraani jää sivuun jo huomenna, kun Sami Hyypiä on pelikiellossa. - Petri Pasanen voisi tulla toppariksi, mutta todennäköisesti korvaaja on kuitenkin Toni Kuivasto. Pitemmän päälle Pasasen pitää päästä keskelle, Pekonen korostaa.
Litmasen ja Kolkan eläkkeelle lähtöön pitäisi myös pikku hiljaa valmistautua. - Nuorennusleikkaus on pakko tehdä. Jos Belgialle hävitään, niin sen voisi tehdä saman tien, Pekonen esittää. (05.06.2007 ESS)


Seitsemän lahtelaiskannattajaa putkaan
FC Lahden ja HJK:n kuumaverisimmät fanit eivät tälläkään kertaa osanneet pitää nyrkkejään taskussaan. FC Lahden ensimmäisen maalin jälkeinen joukkotappelu johti seitsemän lahtelaiskannattajan putkareissuun. Helsinkiläisiä ei poliisin suojiin päätynyt.
Yhteenotto sattui pääkatsomon hyppyrimäkien puoleisessa päädyssä,
joka oli osoitettu vierasjoukkueen kannattajille. Noin puolensadan helsinkiläisen lisäksi katsomonosaan oli ujuttautunut lahtelaisia faneja, jotka innostuivat FC Lahden avausmaalista.
- lahtelaisten provosoiva tuulettelu johti pieneen kahnaukseen. Tilanne saatiin kuitenkin nopeasti selvitettyä, ylikonstaapeli Tapio Pajamäki Lahden poliisista kommentoi.
- Siinä päädyssä ei olisi saanut olla lahtelaiskannattajia, mutta en kuitenkaan halua suuremmin järjestysmiehiä syyttää tilanteesta. Näin
isoa porukkaa on vaikea hallita.
Poliisin putkaan kärräämät seitsemän lahtelaiskannattajaa olivat kaikki päihtyneitä.
- Otimme heidät talteen rikoksia ja järjestyshäiriöitä ehkäisevänä toimenpiteenä. Mahdollisista jatkotoimenpiteistä en osaa tässä vaiheessa sanoa enempää, Pajamäki totesi.
FC Lahden ja HJK:n kannattajien välillä on aikaisemminkin ollut kahnauksia. Poliisi oli varautunut otteluun normaalia suuremmalla miehityksellä.
(12.05.2007 ESS / Kuva 11.05.2007 Christian Sund FC Lahti ja Grant Smith HJK)

Veikkausliigan mestareiden taloudellinen tulos mestaruusvuonna 2000-luvulla

2006 Tampere United - 295 000 euroa
2005 Myllykosken Pallo + 96 500 euroa
2004 Valkeakosken Haka - 82 745 euroa
2003 Helsingin Jalkapalloklubi - 123 989 euroa
2002 Helsingin Jalkapalloklubi - 429 212 euroa
2001 Tampere United arvio - 50 000 - 100 000 euroa
2000 Valkeakosken Haka - 67 672 euroa
(19.04.2007 mtv3.fi)


Puola ja Ukraina EM-kisaisänniksi 2012

Euroopan jalkapalloliitto Uefa on valinnut vuoden 2012 EM-kisaisänniksi Puolan ja Ukrainan. Puola ja Ukraina voittivat hakukisassa Italian sekä Kroatian ja Unkarin. Uefan presidentti Michel Platini kertoi päätöksestä Cardiffissa keskiviikkona.
MM-lopputurnauksen alkulohkot pelataan neljällä puolalaisella stadionilla Gdanskissa, Poznanissa, Varsovassa ja Wroclawissa. Ukrainassa pelataan Kiovassa, Dnipropetrovskissa, Lvovissa ja Donetskissa. Puola tai Ukraina eivät ole aiemmin isännöineet EM- tai MM-lopputurnausta.
- Tämä on hieno päivä Puolan urheilulle, hieno päivä Puolalle, maan pääministeri Jaroslaw Kaczynski hehkutti.
- Uskoin menestykseemme, mutta myös muilla oli hyvät mahdollisuudet. Suurimpia voittajia Uefan päätöksessä ovat miljoonat puolalaiset ja ukrainalaiset kannattajat, Puolan presidentti Lech Kaczynski säesti.
- Ukrainalaisilla ja puolalaisilla on nyt hyvä mahdollisuus tarjota jalkapallofaneille ympäri maailmaa upea urheilutapahtuma, Ukrainan presidentti Viktor Jushtshenko lisäsi.
- Itä-Euroopan mailla on pitkä historia urheilussa ja jalkapallossa, mutta tähän asti heiltä on puuttunut kunnon infrastruktuuri, stadionit ja harjoitusmahdollisuudet, Puolan maajoukkueen päävalmentaja Leo Beenhakker pohti.
Bayer Leverkusenin toimitusjohtaja Wolfgang Holzhäuser piti päätöstä juuri urheilupoliittisesti merkittävänä.  - Tämä oli päätös, jota tulisi arvostaa urheilupoliittisesti. Päätös tulee vahvistamaan näiden maiden infrastruktuuria. - Italialaisille tappio on tietysti karvas, Holzhäuser jatkaa.
Italian jalkapalloliigan puheenjohtajan Antonio Matarresen mukaan päätös oli korvapuusti Italian jalkapallolle. Italiaa pidettiin ennakkoon vahvimpana ehdokkaana kisajärjestäjäksi ja nyt italialaiset kokevat joutuneensä poliittisen päätöksenteon uhreiksi. - Uefa antoi näille maille mahdollisuuden, koska ne ovat olleet vasta lyhyen aikaa mukana eurooppalaisessa perheessä, Italian urheiluministeri Giovanna Melandri tiivistää. Myös lahjusskandaalin ja kannattajien välisen väkivallan uskottiin vaikuttaneen siihen, ettei Italian kisaisännyys saanut kannatusta. (18.04.2007 yle.fi)


Tampere United teki satojen tuhansien tappion
Jalkapalloilun hallitseva Suomen mestari Tampere United teki viime marraskuuhun päättyneellä tilikaudella 295 000 euron tappion. Unitedin toimitusjohtaja Sami Salonen vakuuttaa kuitenkin, ettei konkurssi uhkaa tamperelaisseuraa. Hänen mukaansa laskuja ei ole mennyt ulosottoon.
- Maksuliikenne laahaa jäljessä, Salonen myöntää. Viime kaudella Unitedin liikevaihto supistui neljänneksen, yhteistyökumppaneiden hankinta jäi tavoitteista ja seura ylitti pelaajabudjettinsa. Salosen mukaan seura on velkaa useille tahoille. - Kyse on useista muutaman kymmenen tuhannen euron eristä.
Myyntityön epäonnistumisen lisäksi Unitedin heikko tulos oli seurausta pelaajabudjetin ylittämisestä. Jari Niemen paluu Belgiasta Tampereelle oli kallis hankinta, minkä lisäksi loukkaantumissuma esti suunnitelmat pelaajien vuokraamisesta muualle. Myöskään siirtokorvauksia ei tullut, kun yhtään pelaajasiirtoa ulkomaille ei toteutunut.
Alkavalla kaudella United tavoittelee liikevaihdon kasvua ja voitollista tulosta. Ensiapua tuli jo viime syksynä järjestetystä osakeannista, joka tuotti Salosen mukaan yli 200 000 euroa. Myös menoja on tarkoitus suitsia. Tampere Unitedin tämän kauden pelaajabudjetti on yhdeksän prosenttia pienempi kuin kuin viime kauden toteutunut pelaajabudjetti. - Uskon kuin vuoreen siihen, että budjettiin merkittyihin lukuihin päästään, Salonen lupasi. Yhteistyökumppaneilta tuleva rahamäärä ei Salosen mukaan ole vielä viime vuoden tasolla. - Toukokuun lopulla ollaan varmaan samoissa kuin viime kauden sisään tulevan rahan määrä oli. (04.04.2007 mtv3.fi)