ETUSIVU Blogi 2006  Blogi2007q1  Blogi2007q2  Blogi2007q3  Blogi2007q4 Blogi2008q1  Blogi2008g2

Liikenneruuhkaa jalkapallopelissä!?
Yleisöä oli vaatimattomasti 1519 jalkapallo-ottelussa (FC Lahti - RoPS 3-0 25.09.2008) Lahden Stadionilla. Kuitenkin liikenneruuhka otteluun oli valtava ja kunnollisia autopaikkoja ei ollut riittävästi. Syynä oli ottelun väärä ajankohta, sillä samaan aikaan pelattiin viereisellä jäähallilla jääkiekko-ottelu Pelicans - Ässät. Lisäksi Suurhallin parkkipaikka ei ollut käytettävissä Turvallisuus- ja puolustusmessujen takia.
Eli jälleen järjestelyt pettivät suomalaisessa jalkapallossa. Nyt syynä oli heikko yhteistyö jääkiekon ja Lahden Messujen kanssa. Toivoisi Lahdessa FC Lahden ja Pelicansin yhteistyön toimivan paremmin. Tästä kärsivät eniten kannattajat. Jälleen. Ei ihme, että yleisöä ei käy peleissä.
/ 27.09.2008 (Kuva 25.09.2008 Lahden Stadion)

Jälleen surkeat suomalaiset erotuomarit
Suomifutiksen edistymisen esteenä ovat myös surkeat suomalaiset erotuomarit. Vaikka osa suomalaisista pelaajista ovat menestyneet kansainvälisesti merkittävästi, niin suomalaiset erotuomarit eivät ole saaneet merkittäviä kansainvälisiä tuomaritehtäviä. Esimerkiksi miesten jalkapallon MM- tai EM-kilpailuihin ei ole pitkään aikaan kelpuutettu suomalaista edes avustavaksi erotuomariksi.
Veikkausliiga on saanut täksi kaudeksi merkittävän tason noston kun Jari Litmanen siirtyi FC Lahteen. Varsinkin viimeiset FC Lahden pelit FC Interiä ja Tampere Unitedia vastaan ovat olleet tasokasta ja vauhdikasta jalkapalloa. Kuitenkaan tuomarilinja ei ole pysynyt tahdissa mukana. Turussa Inter pelissä tuomari Vesa Pohjonen vihelsi heppoisesti pelin poikki eli reilua ja kovaa peliä ei sallittu. Esimerkiksi Litmaselle merkattu rike pallontavoittelusta tuli helposti. Onko Litin pelitapa liian raju kansalliseen sarjaamme? Kun suomalaiset seurat osallistuvat UEFAn kilpailuihin niin siellä erotuomarit sallivat reippaammat otteet. Ja tähän kovempaan peliin on vaikea sopeutua kun kotimaassa pelataan selvästi pehmeämmin.
Eilen pelatussa FC Lahti - Tampere United pelissä erotuomari Jouni Hyytiä antoi lisäaikaa ilmoitetun kolmen minuutin sijasta lähes viisi minuuttia. Mitään syytä ei ollut näin merkittävään ajan lisäykseen. Luulisi suomalaisten tuomarien pysyvän edes kelloa seuraamaan.
/ 23.08.2008 (Kuva 22.08.2008 FC Lahti - Tampere United)

Jalkapallon tyhjiöt Suomessa
Viime lauantaina Lappeenrannan Kimpisessä oli kakkosdivisioonan ottelu Rakuunat - City Stars, joka pelattiin lähes tyhjälle katsomolle. Paikalla oli tasan 30 katsojaa. Näistä varmaan puolet oli venäjää puhuvia henkilöitä ja kaksi katsojaa oli aasialaisia vedonlyöntitoimiston informaatikkoja. Nämä aasialaiset eivät ole mikään poikkeus Suomessa pelattavissa otteluissa nykyään.
Mutta venäläiset olivat Kimpisessä enemmistönä lauantaina, sillä Rakuunoiden kaikki 12 pelaajaa ja valmentaja olivat venäläislähtöisiä. Ainoastaan joukkueenjohtaja oli suomalainen. Enempää henkilökuntaa ei joukkueeseen näyttänyt kuuluvan ja näin vaihtopenkillä oli tilaa. Ei ole siis suuri ihme, että Lappeenrannan Rakuunat on itälohkossa viimeisenä. Jos ja kun joukkue putoaa kolmanteen divisioonaan, niin 56 000 asukkaan Lappeenranta tulee olemaan todellinen jalkapallotyhjiö Suomessa.
Muita merkittävä tyhjiöitä ovat Oulu, Jyväskylä ja Pori. Keskisuomi ei ole pitkään aikaan ollut edustettuna ylimmällä sarjatasolla jalkapallossa Suomessa. Ja Oulu ei ole 80-luvun alun jälkeen pystynyt vakiinnuttaman paikkaa ylimmällä tasolla.
/ 18.08.2008 (Kuva 16.08.2008 Kimpinen)

Jälleen surkeita kysymyksiä toimittajilta Baxterille
Tänään Suomen Palloliiton järjestämässä Israel-ottelun tiedotustilaisuudessa ei selvinnyt juurikaan uutta asiaa. Suomalaiset toimittajat kyselivät jälleen kerran itsestään selvyyksiä valmentaja Stuart Baxterilta. Esimerkiksi seuraavat onnettomat kysymykset: Olitko helpottunut kun Sami Hyypiä ja muut kokeneet pelaajat halusivat jatkaa maajoukkueessa? Hyödynnätkö tietoja Saksasta Petri Pasaselta? Mitä mieltä olet Saksasta ja Venäjästä?
Rutkasti parempia kysymyksiä olisivat olleet. Miksi kokeneet Sami Hyypiä ja muut kokeneet pelaajat halusivat jatkaa? Miten hyödynnät Petri Pasasen kokemusta saksalaisista pelaajista? Miten Suomi voi voittaa Saksan ja Venäjän?
Kysymällä itsestään selvyyksiä Baxter pääsee tietenkin helpommalla. Toisaalta voi olla turhauttavaa kommunikoida kun toisen osapuolen jalkapallon tietämys on aivan perusteiden tasolla.
Yksi merkittävimmistä hidasteita Suomen jalkapallon eteenpäin viemisessä ovat juuri epäpätevät toimittajat. Medialla on suuri vastuu oikeanlaisen tiedon välittämisessä suurelle yleisölle. Jotta jalkapallokulttuuri Suomessa voi edistyä tulisi julkisessa sanassa olla riittävän paljon asiantuntevaa tietoa jalkapallosta. Nyt valitettavasti tilanne ei ole näin. Monesti esimerkiksi sanomalehdessä oleva juttu edellisen päivän pelistä ihmetyttää suuresti kun ei voi tunnistaa tekstistä peliä samaksi jonka katsoi paikan päällä.
Hyvää lehdistön jalkapallokulttuuria ei tarvitse mennä etsimään kauaksi. Molemmissa naapuri maissamme Ruotsissa ja Venäjällä on erittäin laajat ja asiantuntevat analyysit mediassa ennen ja jälkeen pelejä. Ja nämä raportit tehdään myös kansallisista sarjapeleistä.
Tiedotusvälineet ovat myös jalkapallossa merkittävä mahti. Kun tämä lenkki pettää pahasti Suomessa, niin on hyvin vaikea uskoa jalkapallokulttuurin merkittävään edistymiseen maassamme.
/ 14.08.2008 (Kuva Stuart Baxter 02.06.2008)

Kuninkaan paluu: FC Lahti - KuPS 8-1!
Jari Litmanen teki loistavan paluun kun FC Lahti murskasi KuPSin eilen Lahden Stadionilla. Kaksi maalia ja kaksi maalisyöttöä 35 minuutin peliajalla ei jättänyt ketään katsojaa (4163) kylmäksi. Ensimmäisen maalin maestro teki rankkarista ja toinen oli hieno nosto maalivahti Ville Iiskolan ohi. Lisäksi kun koko muu joukkue pelasi iloisesti, niin FC Lahti teki seuran historian suurimman voittoennätyksen 8-1.
Litmanen kertoi ESS:lle, että päätös pelaamisesta FC Lahdessa syntyi viime viikon lopulla. Pian varmasti Litti ilmoittaa maajoukkueuran jatkumisesta. Huuhkajien pelaajatilanne alkaa muutenkin näyttää erinomaiselta, sillä Jussi Jääskeläinen ja Sami Hyypiä ovat aiemmin ilmoittaneet jatkavansa maajoukkueessa.
/ 12.08.2008 (Kuva Jari Litmanen 11.08.2008)

Litmanen jättää päätöksen viime tippaan
Klubin blogissa jo toukokuun lopussa odotettiin Jari Litmasen ratkaisua. Jatkaako Litti uraa vai ei? Ja jos jatkaa niin missä?
Nyt el
okuun alussakaan ei ole juuri mitään tietoa julkisuudessa. Ainoastaan Etelä-Suomen Sanomissa on mainittu, että Litmanen on harjoitellut heinäkuussa FC Lahden kanssa.
Huuhkajat kohtaa Israelin harjoitusottelussa elokuun 20 päivä eli alle kolmen viikon kuluttua. Siinä pelissä Litmasen tulee olla mukana jos aikoo jatkaa uraansa. Ja silloin myös tulee olla pelikunnossa, sillä MM-karsinta Saksaa vastaan pelataan syyskuun 10 päivä.
Litmanen ei ole etukäteen keskeneräisiä asioita koskaan julkisuuteen ilmoitellut. Eli linja on edelleenkin sama. Huuhkajien kannattajat kuitenkin varmasti toivovat, että Litin ura jatkuu. Maajoukkueen tärkeintä pelaajaa todella tarvitaan MM karsinnoissa.
/ 01.08.2008 (Kuva Jari Litmanen 02.06.2008)

Otteluohjelma on pelin tärkein asiapaperi
FC Lahden otteluohjelma on vaivainen A4 paperi. Ohjelmasta yleensä löytyy päivitetty sarjatilanne eli paperi on usein painettu ottelupäivänä. Kuitenkaan pelaajaluetteloa ei ole yleensä muistettu päivittää kun esimerkiksi 28.07.2008 FC Lahti - FC KooTeePee otteluohjelmasta puuttui Teemu Turusen nimi ja numero 24. Lisäksi samassa ohjelmassa olevassa mainoksessa ilmoitetaan öljytarjouksen olevan voimassa tämän vuoden toukokuun loppuun saakka. Eli järjestelyt pettivät jälleen.
Suomen jalkapallon mahdollinen nousu vaatii, että kaikki asiat on kunnossa ja otteluohjelma on tärkeä osa jalkapallotapahtumaa. Joten otteluohjelmat kuntoon. Ja tämä ei todellakaan ole pelkästään FC Lahden ongelma.
/ 28.07.2008 (Kuva 28.07.2008 Teemu Turunen FC KooTeePee ja Henri Toivomäki FC Lahti)

Suomifutiksen järjestelyt pettivät jälleen
Ottelussa FC Lahti - HJK 20.07.2008 lipunmyyntipisteitä oli aivan liian vähän ja kaikki katsojat eivät saaneet lippua ostettua ajoissa. Näin useita satoja katsojia myöhästyi ottelun alusta yli 15 minuuttia.
Ottelussa MyPa - Tampere United 19.07.2008 pallo lensi Anjalankosken stadionin päätykatsomoon. Vanhempi mieshenkilö haki pallon ja potkaisi sen takaisin kentälle, vaikka toinen pallo oli jo pelissä. Peli jatkui viivästyksen jälkeen ja pallon kentälle potkaissut maalaisjuntti joutui järjestysmiehen puhutteluun. Suomen futiskulttuuri ei siis ole muun Euroopan tasolla ja tämä aiheuttaa myös haasteita järjestelyihin.
/ 20.07.2008 (Kuva 20.07.2008 Lahden Stadion)

Kirja Guus kaikenvoipa kertoo jalkapallolegenda Guus Hiddinkin tarinan
Huuhkajien pahin uhka Saksan lisäksi seuraavissa MM karsinnoissa on hollantilainen Guus Hiddink. Näin voi päätellä jos Marten Meyerin kirjaa on uskominen. Hiddink on erinomaisesti menestynyt kansainvälinen huippuvalmentaja, joka on päässyt puolijumalan asemaan jo useassa maassa. Harvalla jalkapallovalmentajalla on omaa museota, mutta Guus museo on Etelä-Koreassa. Kirjan mukaan Hiddink osaa löytää vahvuudet eri kulttuureista ja puuttuu heikkouksiin rajusti. Mihinhän Guus Suomessa puuttuisi? Valitettavasti nyt Venäjä saa hyödyntää jalkapalloneron osaamisen. Kirjan loppuosaan on Aleksander Lykjanov kirjoittanut lähihistorian, jossa kuvataan  Hiddinkin aikakautta Venäjän valmentajana. Kirjaa voi lämpimästi suositella kaikille Suomen MM karsintaan valmistautuville faneille.
 / 09.07.2008

EM kilpailut ja Suomen tulevat MM karsinnat

Kesän 2008 jalkapallon EM kilpailut Itävallassa ja Sveitsissä tarjosivat viihdyttävää jalkapalloa. Iloista, hyökkäävää ja taitavaa peliä kisoissa esittivät lähinnä Hollanti ja Venäjä, jotka kohtasivat kisojen tasokkaimmassa pelissä eli puolivälieräottelussa toisensa. Espanja voitti mestaruuden kuitenkin ansaitusti. Joukkue pelasi taitavaa ja taktista jalkapalloa. Heikkoja peliesityksiä ei espanjalaisilla ollut. Puolivälieräottelussa Italiaa vastaa näkyi tosin hermostuneisuus ja varovaisuus pelissä. Espanjahan ei ollut 44 vuoteen edes päässyt arvokisojen välieriin.
Molemmat Suomen tulevan MM karsinnan joukkueet pääsivät neljän joukkoon EM kilpailuissa. Saksan ja varsinkin Venäjän vahvat peliesitykset selvensivät kuvaa kovasta karsintalohkosta. Venäläisille olisi toivonut suurempaa menestystä. Silloin olisi huuma saattanut nousta pahemmin venäläisten päähän. Nyt valitettavasti ylimielisyys ja paineet iskivät jo Espanjaa vastaan eikä lokakuussa Moskovassa. Mahdottomuus jatkoon pääsy ei kuitenkaan ole. Suomen puolustuslinja on edelleen Euroopan vahvimpia. Tarvitaan vain onnistumisia hyökkäyksissä niin yllätykset ovat mahdollisia myös Huuhkajille.
/ 03.07.2008

ETUSIVU