ETUSIVU Blogi 2006  Blogi2007q1  Blogi2007q2  Blogi2007q3  Blogi2007q4 Blogi2008q1  Blogi2008g2 Blogi2008q3

Moskovan matkaraportti - turpaan tuli ja kunnolla
Odotukset olivat korkealla kun Repin tilausjuna lähti tiistaina 14.10.2008 illalla Lahden asemalta kohti Moskovaa. Olivathan Huuhkajat pelanneet varamiehisenä erinomaisesti syyskuussa Saksaa vastaan. Ja nyt Baxterilla oli käytettävissä kaikki parhaat pelaajat.
Aamulla Leningradin asemalla Moskovassa olivat miliisit Omon joukkojen johdolla odottamassa. Näin Suomifanit ohjattiin turvallisesti linja-autoihin, joissa jokaisessa oli opas (bussissa numero 2 "kenraali sergei") ja Omonien edustaja. Näitä Omoneita nuoret suomalaiset pian kutsuivat jostain syystä homoiksi (OMON = OMOH venäjäksi eli lue sana takaperin).
Ruuhkaa ei Moskovassa ollut kun miliisit yhdessä liikennepoliisin (GAI) kanssa järjestivät tilaa Suomifanien busseille. Tiet ammottivat usein paikoin tyhjyyttä kun liikenne oli estetty suomalaisten reitiltä ja jos ruuhkaa oli niin autot väistelivät ripeästi ulvovan miliisiauton tieltä. Lisäksi Omonjoukot seurasivat bussiletkan perässä. Näin päästiin nopeasti Kremliin, jossa oli päivällä vapaata ohjelmaa.
Matka Lokomotiv stadionille jatkui linja-autoilla ripeästi ja turvallisesti. Stadionilla ei kenellekään tullut epäselväksi virkavallan ylivoima kun bussit ajoivat läpi kujan, jossa useita kymmeniä joukkojen kuljetusautoja. Eli useita satoja sotilaita, miliisejä ja Omoneja oli vastaanottamassa huuhkajafaneja.
Lähes kaikilla suomifaneilla oli stadionilla paikat samasta päätykatsomosta. Paitsi tietysti meillä kahdella Lahden Suomalaisen Klubin edustajalla oli istumapaikat pääkatsomosta. Näin meidät mustat lampaat eroteltiin muusta lammaslaumasta. Kun valkeat suomifanit alkoivat siirtyä päätykatsomoonsa, niin koko operaatiota johtanut Omon upseeri lähti saattamaan klubin kahta edustajaa pääkatsomoon. Saattaessaan Omon johtaja joutui ohjaamaan alaisiaan kännykällä, koska nämä siirsivät suomalaisten pääjoukkoa toisella puolella stadionia. Pääsimme kaikista tarkastuspisteistä helposti ilman kontrollia ja pysähtymisiä eli avustajamme ei tainnut olla ihan turha kaveri. Kun stadionin sisäänkäynnillä muistutin Omon upseerille toiveestani eli otteluohjelman ostamisesta niin jouduimme palaamaan ja menemään pääsisäänkäynnin luokse, jossa ilmoitettiin ohjelmia myytävän. Jälleen kerran ohjelman löytäminen osoittautui hankalaksi kun myyjiä ei näkynyt missään. Omon upseeri tiedusteli kanssamme Venäjän kannattajilta asiaa, mutta otteluohjelman myyjiä ei näyttänyt millään löytyvän. Sitten upseeri ilmoitti, että hänen on palattava muun joukon luokse ja jätti meidät klubilaiset keskelle venäläisiä kannattajia. Lopulta löysimme nuoren tytön lippuluukun vierestä ohjelmia myymässä ja näin suuntasimme ohjelmat taskussa takaisin kohti pääkatsomoa.
Uusi ja hieno Lokomotiv stadion oli loppuunmyyty. Lahden Suomalainen Klubi halusi kiinnittää Suomen siniristilipun kaiteeseen. Järjestysmiehet ja sotilaat kielsivät aluksi asian. Sitten aikamme tivattuamme paikalle tuli koppalakkinen esimies ja hänkin suhtautui Suomen lippuun kielteisesti. Lopulta kun paikalle tuli ilmeisen korkea-arvoinen upseeri, niin hän välittömästi kertoi, että totta kai Suomen lipun tulee olla esillä. Näin lippu saatiin roikkumaan. Huom. lipun kiinnittäminen sisälle linja-autoon oli yhtä byrokraattista.
Tunnelmaa stadionilla oli riittämiin. Venäläiset kannustivat raivokkaasti ja näin Huuhkajien kannustuslaulut hukkuivat rassija huutoihin. Eli suomalaiset saivat jo kylmää kyytiä ennen pelin alkua.
Ottelun arvio lyhyesti. Nuoret pelaajat Roman Eremenko, Mika Väyrynen ja Daniel Sjölund pettivät pahasti. Varsinkin Eremenkon syöttöpeli oli katastrofaalista. Venäjän ensimmäinen maali oli täysin Eremenkon syytä. Ensi pallon menetys keskialueella ja sitten samassa tilanteessa puolustuspelaamisen lopettaminen. Baxterin olisi pitänyt ottaa Eremenko vaihtoon viimeistään puoliajalla ja Tainio tilalle. Sitten olisi 60 minuutin kohdalla Väyrysen tilalle olisi pitänyt tulla Litmanen. Nyt vaihdot tehtiin aivan liian myöhään ja jopa Roiha pääsi kentälle ennen Litmasta, jonka peliaika jäi ainoastaan viiteen minuuttiin. Aivan uskomaton ratkaisu Baxterilta. Tällä logiikalla Litmasella ei ole juurikaan enää käyttöä maajoukkueessa!
Paluumatka sujui yhtä turvallisesti kuin menomatkakin. Miliisit ohjasivat päätykatsomossa olleet kunniakujassa linja-autoihin. Mutta mustat lampaat eli Lahden klubilaiset näyttivät Omoneilta unohtuneen. Pelin jälkeen jäimme pääkatsomon vessan radiosta kuuntelemaan Baxterin haastattelua. Kun lopulta lähdimme, niin huomasimme katsomon olevan tyhjän ja ulko-oven olevan suljettu ja miliisit ihmettelivät toisella puolella. Onneksi saimme oven auki ja menimme linja-autojen luokse. Pääkatsomossa olleet kulkivat miliisikujan sisällä ja me mustat lampaat olimme ulkopuolella. Nuoret miliisit ihmettelivät avuttomina. Miten joku oli päässyt heidän ketjun läpi?
Miliisi saattue vei Suomifanit ensi Varpusvuorelle katsomaan Moskovan valoja, sitten ajoimme keskustaan Arbatille ostamaan eväitä. Lopuksi meidät saatettiin Repin junaan ja yöjuna lähti kohti kotimaata 16.10.2008 klo 1.17.
Lahteen juna saapui vasta illalla kuuden aikoihin. Ratatyöt Pietarin ja Viipurin välillä hidastivat matkantekoa merkittävästi. / 18.10.2008 (Kuvassa 15.10.2008 Hyypiä, Forssell, Sjölund, Arshavin, Lampi, Jääskeläinen)

Mainostaulut kaatuilivat jälleen jalkapallo-ottelussa
Syksyn tuulet ovat jälleen tulleet, joten tänään taas kaatuilivat laitamainokset Lahden Stadionilla ottelussa Lahti - Haka. Olisi luullut, että tämä jo vuodesta toiseen toistuva ilmiö olisi saatu kuriin, mutta ei niin ei. Järjestysmiehet pääsivät pellen rooliinsa nostellessaan kaatuneita mainoksia tuulen tahdissa. Eli järjestelyt pettivät jälleen suomifutiksessa. Tänään asian varmasti huomasi myös FC Lahden uusi suuromistaja Jari Litmanen, joka palasi pitkästä aikaan kentille virustaudista toivuttuaan. Eli voisi kuvitella, että ensi kaudella ongelma ei enää toistu ja mainostajat voivat luottaa mainoksensa näkyvyyteen koko ottelun ajan.
Jotain kehitystäkin näyttää tapahtuneen FC Lahden järjestelyissä kun otteluohjelmat jaetaan portilla selkeästi. Eli enää ei ole tarvinnut erityisemmin etsiä otteluohjelmaa. Kiitos FC Lahti.
/ 05.10.2008 (Kuva Lahden Stadion 05.10.2008)

ETUSIVU