Kommentit 2005  Kommentit 2006  Kommentit 2007q1  Kommentit 2007q2  Kommentit 2007q3  Kommentit 2007q4 Kommentit 2008q1 Kommentit 2008q2

Baxter: Kehittäkää suomalainen pelityyli
Suomen maajoukkuevalmentaja Stuart Baxter vieraili torstaina Lahdessa. Brittivalmentajan työhön kuuluu maajoukkueen lisäksi myös seuratoiminnan pönkittäminen.
Baxter on ehtinyt nähdä Veikkausliigaa sen verran, että kuva suomalaisesta seurajalkapalloilusta alkaa muotoutua. Yksi selkeä piirre on jo paljastunut. - Teiltä puuttuu suomalainen tapa pelata jalkapalloa, ehkä sen takia pelit liigassa ovat aika epätasaisia. Olen nähnyt loistavia otteluita, mutta myös vähemmän hyviä, Baxter sanoi.
Englantilainen herrasmies otti vertailukohtia muiden maiden sarjoista. - Jos menee katsomoon vaikkapa Saksassa tai Espanjassa, tietää mitä on tarjolla. Saksassa kaikki joukkueet pelaavat saksalaista jalkapalloa, sama pätee Espanjassa. Suomessa ei koskaan tiedä, millaista peliä on odotettavissa, Baxter korosti.
Kyse on tietysti jalkapallokulttuurista. Pelityyli muokkautuu vuosien aikana tiettyyn muottiin, muualta ei tarvitse hirveästi apinoida. - oman pelityylin kehittäminen palvelisi koko suomalaista jalkapalloa. Junioreista lähtien sama tyyli pitäisi ajaa läpi, se helpottaisi työtä joka rintamalla.
Baxterin edeltäjä Roy Hodgson sanoi vuosi sitten Lahdessa, että Veikkausliigan ja suomalaisen jalkapalloilun suurin ongelma on rahan puute. Pitkäjänteisestä toiminnasta voi vain haaveilla, kun joka vuosi eletään kädestä suuhun.
Baxterilla on hieman toisenlainen näkökulma. - Raha ei ratkaise kaikkea. Suomessa seurat ovat aika epätasaisessa asemassa, suurten ja pienten ero on iso, mutta näin on muissakin maissa. Tärkeintä on kuitenkin kunnianhimo, ja sitä löytyy seurasta.
Baxter ei usko siihen, että sormia napsauttamalla ja olosuhteita parantamalla suomalainen jalkapalloilu lähtee nousuun. - Avainasemassa on raaka päivittäinen työ. Kun kakki tekevät työnsä mahdollisimman hyvin, pelin taso nousee, yleisön kiinostus kasvaa ja seurat saavat lisää rahaa, Baxter luetteli.
Kova työ pätee myös juniorityöhön. - Englannissa seurat hukkavat miljoonia puntia nuorisoakatemioihinsa, mutta valmiita pelaajia ei systeemi tuota.
Suomessa koulutusjärjestelmä antaa nuorille hyvät valmiudet pärjätä maailmalla. Kielitaito ja sivistystaso helpottavat sopeutumista uusiin maihin, juniorityö on vain saatava samalle tasolle. - Tässä liitolla on iso rooli. Juniorivalmentajien koulutukseen pitää panostaa, ja meidän pitäisi saada lisää ammattivalmentajia. Juniorien kasvattaminen ja kouluttaminen vaatii erikoistaitoja, ja siihen puoleen pitää panostaa, Baxter sanoi.
Seurat eivät tietenkään pysty yksin ihmeisiin. - Palloliiton tehtävä on antaa seuroille riittävästi tukea, sillä liittohan on seuroja varte, eikä päinvastoin.
Seuratyön kehittäminen kuuluu Baxterin toimenkuvaan, ja britti suhtautuu asiaan vakavasti. - Jos pääsemme maajoukkeen kanssa Etelä-Afrikan MM-kisoihin, mutta seuratyö polkee paikallaan, olen epäonnistunut. Ja sama pätee toisinpäin.
(ESS 28.09.2008 / Kuva 02.06.2008 Stuart Baxter)

Baxter iloinen tasapelistäkin
Jalkapallomaajoukkueen päävalmentajalla Stuart Baxterilla velloivat hieman ristiriitaiset tunteet Saksan kanssa pelatun 3-3-tasapelin jälkeen. Piste maailman eliitiltä tottakai tyydytti, mutta kun mahdollisuuksia oli siihen jättipottiinkin eli kolmeen pisteeseen MM-karsinta-avauksesta. - Olen iloinen pisteestä. Tasoituksen tullessa, johdettuamme pitkään 3-2, silloin oli toki vaikeaa olla iloinen. Mutta kyllä tulos on hieno, Baxter pohti ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa. - Viimeiset 20 minuuttia jouduimme puolustamaan, ja siinä tuli varmaan 20 keskitystä. Pelaajat alkoivat väsyä, ja Saksa jauhoi kuin höyryjyrä. Tuota ajatellen, varmasti huomisaamuna tuntuu vielä iloisemmalta, luotsi jatkoi.
Pelaajistolleen Baxter jakoi ansaitut kiitokset, ja myös kotiyleisö sai tunnustusta. - Pelaajat olivat Suomelle kunniaksi. Suoritus oli valtava. Yleisö auttoi meitä, se oli hyvin vahvalla tunteella mukana. - Taktisestikin teimme hyvän työn. Otimme Saksalta pois sen pahimpia aseita, he ovat erittäin hyviä keskityksissä ja pallon nopeassa liikuttelussa. Avauspuoliajan lopulla pois vaihdetun Mikael Forssellin loukkaantumisesta selvittäneen säikähdyksellä. - Hän sai potkun reiteen ja kramppeja. Verenvuotoa lihaksessa, mutta muutaman päivän päästä hänen pitäisi olla jo toipunut. Karsinnan toiseen etappiin, kuukauden päästä oteltavaan Azerbaidzhan-otteluun päävalmentaja lähtee hienon suorituksen jälkeen silti nöyränä. - Tällaisen valtavan ison ottelun jälkeen on uhkana se, että on hyvin vaikeaa "nostaa" pelaajat taas henkisesti seuraavaan peliin, Baxter muistutti.
Saksan käskyttäjä Joachim Löw piti hänkin siitä hyökkäävyydestä, jota joukkueet tarjosivat. Vieraspiste tyydytti myös. - Varoitin, että tästä tulee erittäin vaikea ottelu. Suomi on hyvin organisoitu joukkue, joka on vahva kaksinkamppailuissa. Portugali ja Puola eivät EM-karsinnassa voittaneet Suomea. Kyllä tämä piste on voitettu sellainen, nousimme kolme kertaa maalin takaa. - Erittäin hieno peli, hienoja maaleja. Toki myös virheitä kummallakin joukkueella. Meillä puolustuksessa, mutta on muistettava, että pelaajamme ovat varsin nuoria. Saksalle pisteen pelastanut kolmen maalin mies Miroslav Klose sai luonnollisesti erityiskiitokset. - Tiesin, että häneen voi luottaa. Luottamukseni palkittiin, kolmella maalilla, Löw myhäili.
(mtv3.fi 10.09.2008 / Kuva 10.09.2008 Johansson ja Kolkka)

Jari Litmanen palaa FC Lahteen
Jalkapallomaajoukkueen kapteeni Jari Litmanen liittyy FC Lahden riveihin. Veikkausliigaseura ja Litmanen ovat solmineet kauden 2008 lopun kattavan sopimuksen. Litmanen edusti vielä keväällä valioliigaseura Fulhamia.
- Sopimus FC Lahden kanssa tuntuu tässä tilanteessa kaikkein luontevimmalta. Tunnen seuran toimintatavat jo entuudestaan ja joukkue on tullut jo hiukan tutuksi muutaman viime viikon ajalta.Sarjaa on noin kaksi ja puoli kuukautta jäljellä, joten uskon pääseväni joukkueeseen sisään. Tilanne sarjassa on mielenkiintoinen, kertoi Litmanen.
Jari pelasi edellisen kerran FC Lahdessa kaudella 2004. Hän on harjoitellut joukkueen kanssa muutamia viikkoja.
- Jarin tulolla joukkueeseen on kaksi ulottuvuutta. Hän nostaa päivittäisen harjoittelun tasoa ja se kehittää kaikkia pelaajia, kertoo FC Lahden päävalmentaja Ilkka Mäkelä.
- Pelillisesti Jari tuo lisää hyökkäysvoimaa joukkueeseen. Meiltä lähti maajoukkueessa debytoinut Berat Sadik ja nyt saimme tilalle A-maajoukkueen kapteenin.
- Joukkue on omaksunut tällä kaudella tietynlaisen pelityylin ja lähtökohta on se, että Jari sopeutuu joukkueeseen. Jari saa varmasti pelikaverinsa loistamaan entistä paremmin ja hän tuo viimeistelyyn lisää tehoa ja luovuutta tilanteiden rakentamiseen. Jarin pelipaikka tulee hieman elämään pelien luonteen mukaan, mutta ilman muuta Jarin rooli tulee olemaan hyökkäävä. Hän pelaa joko hyökkääjänä tai keskikentällä hyökkäävässä roolissa, Mäkelä kertoi.
Jari Litmanen Faktaa:
Jari Olavi Litmanen
Syntymäaika: 20. helmikuuta 1971
Syntymäpaikka: Lahti
Pelipaikka: Hyökkäävä keskikenttä "Kymppipaikka"
Pituus: 182 cm
Junioriseurat: 1977–1987 Lahden Reipas
Ammattilaisseurat: Lahden Reipas, HJK, MyPa, AFC Ajax , FC Barcelona, Liverpool FC, AFC Ajax, FC Lahti, FC Hansa Rostock, Malmö FF, Fulham FC
Maajoukkue: 1989 Suomi 114 (30)
 
(YLE.FI 08.08.2008 / Kuva 02.06.2008 )