Kommentit 2005  Kommentit 2006  Kommentit 2007q1  Kommentit 2007q2  Kommentit 2007q3  Kommentit 2007q4 Kommentit 2008q1 Kommentit 2008q2 Kommentit 2008q3

FC Lahden omistajat
K-sarjan osakkeet: FCL Capital Oy 50 kpl, Mika Halttunen 50, Jussi Lumio 45, Bus Travel Oy Reissu Ruoti 20, FC Reipas ry 20, Seppo Kemppinen 20, Jari Litmanen 20, Rekurine Oy 20, Y-Bros Oy 20, Perttu Valaja 20, Mika Bohm 10, FC Kuusysi ry 10, Juhani Ikävalko 10, Tero Kari 10, Urpo Karjalainen 10, Kolibri Star Oy 10, Joonas Kolkka 10, Markku Koskinen 10, Jussi Kärävä 10, Jouni Lievonen 10, LPJ-Invest Oy 10, Lähi-vakuutus Vellamo 10, Milko Marsala 10, Karri Naakka 10, Antti Norrlin 10, Hannu Siikala 10, Antti Sirvo 10, Matti Tiira 10, Olavi Vahter 10, Timo Wallenius 10, Teemu Varpola 10, Ilkka Mäkelä 5.
10 kappaleen merkitsemishinta on 5000 euroa. FC Lahden osakepääoma on 250 000 euroa. Yhtiö järjestää talven aikana suunnatun annin, jolla pääoma pyritään tuplaamaan.
A-sarjan osakkeet: FC lahti ry 100 kpl. FC Lahti ry hallinnoi seuran sarjapaikkaa. Se merkitsi koko A-sarjan hintaan 2000 euroa.
(ess 17.12.2008 / Kuva Finnair Stadium 26.10.2008)

Baxterilla vankka luotto Hyypiään
A-maajoukkuevalmentaja Stuart Baxter kertoi keskiviikkoiltana Captain´s Ball-gaalan yhteydessä Palloliiton Huuhkaja-TV:n haastattelussa Sami Hyypiän valitsemisesta vuoden pelaajaksi ja maajoukkueen kapteeniksi. Jatkossa, jos Hyypiä ja Jari Litmanen nähdään samaan aikaan kentällä, kantaa Hyypiä kapteeninauhaa. - Jos Sami ja Jari ovat kunnossa samaan aikaan, Sami pitää kapteeninnauhan, koska silloin kun teimme päätöksen, että Sami saa nauhan, emme olleet varmoja Jarin kunnosta ja milloin hän pystyisi pelaamaan, Baxter kertoo.
Baxter otti esiin myös mielenkiintoisen näkökulman Englannista, jossa käytettiin joukkueen ja seuran kapteenia - Jos katsotaan vanhaa englantilaista systeemiä, jossa oli joukkueen kapteeni ja seuran kapteeni. Seuran kapteeni oli kaikkein kokenein pelaaja ja sellainen, joka pystyisi myös olemaan kapteeni. Jos joukkueen kapteeni olisi loukkaantuneena ja seuran kapteeni kunnossa, ottaisi hän nauhan. Tässä tilanteessa se vaikuttaisi sopivan aika hyvin meille, Baxter pohtii
Vuoden pelaaja valintaansa Baxter perusteli Hyypiän todella korkealla laadulla, omistautumisella ja menestyksellä. - Sami on osoittanut laatua, jota haluamme jokaisen nuoren pelaajan kunnioittavan ja kopioivan. Hän on myös ollut hyvin menestyksekäs. Ei ole kovinkaan montaa pelaajaa, joka on yhtä menestynyt. Eikä vain koko uralla, vaan myös viime vuosina, Baxter sanoo. - Hän on aina osoittanut suurta omistautumista hänen työlleen ja pelannut korkealla tasolla jatkuvasti, Baxter jatkaa. Myös suuri omistautuminen maajoukkueelle oli tärkeässä osassa. - Hän on myös omistautumista maalleen. Aina kun hänet on kutsuttu pelaamaan maajoukkueessa, on hän tehnyt fantastista työtä. Nyt hän on kapteeni ja on myös osoittanut niitä ominaisuuksia. - Meillä on muitakin pelaajia, jotka ovat pelanneet erinomaisesti seuroissaan. Samin taso ja saavutukset viime vuosina ovat kuitenkin olleet erinomaisia.
(mtv3.fi 04.12.2008 / Kuva Sami Hyypiä 20.08.2008)

Litmanen väistyy Hyypiän tieltä
Kauan sitä kesti: 12 vuotta ja 67 ottelua. Jari Litmanen kantoi ensimmäisen kerran A-maajoukkueen kaptenin nauhaa 29. toukokuuta 1996 Strasbourgissa. Edellisvuodet kapteenin nauhaa kantanut Ari Hjelm oli päättänyt maajoukkueuransa samana keväänä, ja Amsterdamin Ajaxissa Mestareiden liigan voittanut Litmanen oli itsestään selvä seuraaja.
Sen jälkeen Litmanen on kätellyt erotuomarit ja vastustajan kapteenit 66 kertaa edellisen kerran Valko-Venäjä ottelussa Turussa kesäkuussa 2008. Kyseinen peli jäi FC Lahtea viime kaudella edustaneen taiturin viimeiseksi varsinaisena maajoukkuekapteenina, sillä päävalmentaja Stuart Baxter on päättänyt tehdä Sami Hyypiästä joukkueensa ykköskapteenin. - Olen iloinen ja ylpeä, että päävalmentaja luottaa minuun kapteenina, Hyypiä kommentoi IS Veikkaajalle maanantaina. - Kyllä se aina kertoo pelaajalle siitä, että on tehnyt oman tehtävänsä hyvin:
Hyypiä veti henkeä sinivalkoisista yhdeksän kuukauden ajan viime vuoden EM-karsinnan päättymisen jälkeen, mutta kun MM-karsinnat alkoivat syksyllä, Baxter halusi ehdottomasti Liverpool-topparin jatkamaan. Baxter matkusti Englantiin keskustelemaan pelaajan kanssa. Noissa konsultaatioissa Baxter ilmeisesti kertoi Hyypiälle, että puolustuksen lukko on jatkossa maajengin ykköskapteeni.
Hyypiä on ollut joukkueen varakapteeni jo kymmenisen vuotta. Voikkaan kasvatti kantoi kipparin C-merkkiä ensimmäisen kerran syyskuun 1999 Saksa-ottelussa: Käytännössä Hyypiä oli ykköskapteeni jo vuonna 2007, sillä toppari aloitti joukon johtajana seitsemän EM-karsintapeliä, kun Litmanen pystyi vammojen takia pelaamaan alusta lähtien vain kolme karsintamatsia. Tämä syksyn viiden ottelun jälkeen Hyypiällä on koossa 28 ottelua joukkueen kapteenina.
Nyt vallanvaihto on pysyvä, mutta siitä ei ole tehty numeroa. - Meillä ei ole ainakaan minun maajoukkueaikanani ollut mitään nimitysseremonioita, ilmoituksia tai rituaaleja. Päävalmentaja päättää ennen peliä, kenelle nauha annetaan, Hyypiä sanoi.
Hyypiän ja Litmasen lisäksi ainoastaan kaksi muuta pelaajaa on aloittanut 2000-luvulla karsintaottelun kapteenina. Teemu Tainio kipparoi Suomea 2005 voitollisessa Makedonia-ottelussa ja Hannu Tihinen puolestaan johti joukkoja kesäkuun 2007 ikimuistoisessa huuhkajapelissä Belgiaa vastaan.
(ISVeikkaaja 02.12.2008 / Kuva Jari Litmanen 02.06.2008)

FC Lahden yhtiöittäminen etenee - suunnatun osakeannin ensimmäinen vaihe onnistui
FC
Lahden yhtiöittämisen ensimmäinen vaihe saatiin onnistuneesti päätökseen. Yhtiölle saatiin pääomaa ja 32 omistajaa. Jari Litmanen on yksi FC Lahden 32 omistajasta.
Kesällä 2008 perustetun FC Lahti Oy:n ylimääräinen yhtiökokous antoi 12.11. pitämässään kokouksessa yhtiön hallitukselle valtuudet siirtää jalkapalloliiketoiminta ja kilpailutoiminta FC Lahti ry:ltä uudelle osakeyhtiölle. Tämä liiketoiminnan siirto on tarkoitus toteuttaa kuluvan marraskuun aikana. Palloliitto ry:lle esitetään, että se hyväksyy puolestaan osapuolten välisen sopimuksen, jossa ry luovuttaa Veikkausliigan sarjapaikkaan sekä pelaajaoikeuksiin liittyvät hallinnointi- ja taloudelliset oikeudet FC Lahti Oy:lle.
Ylimääräisessä yhtiökokouksessa vahvistettiin myös suunnatun osakeannin merkinnät. Tässä vaiheessa merkintöjen kokonaismäärä oli 250.000 euroa, ja FC Lahti Oy sai 32 uutta omistajaa. Yhtiökokous päätti samalla uuden ylimääräisen yhtiökokouksen koolle kutsumisesta ennen vuoden vaihdetta, kun nyt tehdyt osakemerkinnät on rekisteröity. Tässä kokouksessa tullaan käsittelemään toista suunniteltua osakeantia ja mahdollisia yhtiön hallituksen kokoonpanoon liittyviä järjestelyjä. FC Lahden puheenjohtaja Urpo Karjalainen pitää yhtiöittämistä seuran kehittämisen kannalta tärkeänä askeleena. - FC Lahden määrätietoinen kehittämistyö jatkuu. Yhtiöittäminen ja talouden vahvistaminen ovat tärkeä pohja kehittymiselle. Uusien omistajien myötä seura saa myös vahvan taustan ja paljon monipuolista osaamista.” 
(fclahti.fi 13.11.2008 / Kuva Jari Litmanen 26.10.2008)

Lahti juhli pronssia kuin mestaruutta
FC Lahti nousi jalkapalloliigan pronssimitalille viimeisellä kierroksella kaatamalla HJK:n. Lahti haki vieraspisteet Töölön jalkapallostadionilta 1-0 (0-0) voitolla.
Ottelun ensimmäinen jakso sujui varovaisesti eikä maalipaikoilla herkuteltu. Paras paikka tuli HJK:n puolustaja Jukka Raitalalle jonka laukauksen FC Lahden maalivahti Viktor Szentpeteri kuitenkin helposti torjui.
Toiselle jaksolle FC Lahden päävalmentaja Ilkka Mäkelä haki lisää hyökkäysvoimaa vaihtamalla Jari Litmasen kentälle. Litmanen toikin uuden vaihteen vierasjoukkueen peliin. Lahti oli lähellä mennä johtoon Jukka Vannisen vapaapotkulla, mutta HJK:n maalivahti Ville Wallen torjui laukauksen yläkulmasta.
Ottelun ratkaisu nähtiin 68. minuutilla, kun Drilon Shala sai Riku Heinin hyvän syötön haltuunsa ja hän viimeisteli rauhallisesti lahtelaisten pronssimitalit varmistaneen maalin. HJK haki vielä hanakasti lopussa tasoitusta, mutta ei siinä onnistunut ja näin pronssiset mitalit matkasivat Lahteen. - Ensimmäinen jakso oli vähän tunnustelevaa, mutta toinen jakso oli meiltä paljon parempaa. Pystyimme luomaan tänään tarvittavan määrän paikkoja yhden maalin viimeistelemiseksi. Litmasen kentälle tulo toi lisää juonikkuutta meidän peliimme toisella jaksolla. Kuitenkin esimerkiksi myös Riku Heini pelasi tänään erinomaisen ottelun ja näytti, että myös 17-vuotias pelaaja pystyy antamaan kuningassyöttöjä, Lahden päävalmentaja Ilkka Mäkelä hehkutti.
Lahti nappasi historiansa ensimmäisen mitalin ja Mäkelän mukaan suuri ansio siitä kuuluu parantuneelle puolustuspelille. - Lahti on tehnyt aina paljon maaleja, mutta tällä kaudella olemme petranneet eniten siinä miten paljon maaleja on Lahdelle tehty.
Lahden puolustaja Heikki Haara riemuitsi pronssimitalista. - Meille pronssi on kuin olisimme voittaneet mestaruuden. Nousu mitaleille on kovan työn tulos. Henkilökohtaisesti tämä merkitsee paljon, sillä olen ollut seurassa kauan ja olen alun perin lähtöisin Lahdesta, Haara totesi.

HJK-FC Lahti 0-1 (0-0)
68. Drilon Shala (Riku Heini) 0-1.
Erotuomari: Petteri Kari.
Yleisöä: 4 925.
HJK: Ville Wallén, Mikko Hauhia, Tuomas Aho (v), Jukka Raitala, Medo, Tuomas Haapala (v), Paulus Roiha, Dawda Bah, Akseli Pelvas (59. Jarno Parikka), Sakari Mattila (v), Ville Taulo (68. Erfan Zeneli).
FC Lahti: Viktor Szentpeteri, Heikki Haara, Kalle Eerola, Pyry Kärkkäinen, Riku Heini (73. Jukka Veltheim v), Eero Korte, Jukka Vanninen, Drilon Shala (81. Pekka Kainu), Rafael, Konsta Hietanen (46. Jari Litmanen), Janne Moilanen.  
(mtv3.fi 26.10.2008 / Kuva 26.10.2008 FC Lahti juhlii pronssia)

Litmanen: Yhtiöittäminen ja Kisapuisto avainasioita
Jari Litmanen on seurannut tyytyväisenä FC Lahden kehitystä suomalaisella jalkapallokartalla. FC lahdella on haarukassa lyhyen historiansa paras saavutus Veikkausliigassa. Tulevaisuuden suuriin haasteisiin kuuluvat yhtiöittäminen ja Kisapuiston jalkapallostadion. - FC lahden kehitys on mennyt koko ajan eteenpäin. Seuraava askel on yhtiöittäminen, mikä on oikea tapa kehittää seuraa edelleen. Suuri kysymys on myös Kisapuiston jalkapallostadion. Hanke pitäisi saada mahdollisimman nopeasti eteenpäin, Litmanen sanoi Radio Voiman haastattelussa lauantaina.
Litmanen on itse mukana perustettavassa FC Lahti Oy:ssä. Tuttuun tyyliin hän oli varsin vaitonainen ja ympäripyöreä omasta roolistaan yhtiössä. - Pidän tukeani tässä vaiheessa lähinnä henkisenä. Oma rooli sekiytyy varmasti tulevaisuudessa. Nyt keskityn pelaamiseen, Litmanen sanoi.
Litmanen on alusta asti ollut mukana Kisapuiston stadion hankkeessa, jakeskustellut asiasta myös Jyrki Myllyvirran kanssa. Asia on jo mukana kaupungin suunnittelussa, vaikka mitään päätöksiä stadionin rakentamisessa ei ole vielä tehty.
Alkuvaiheessa on väläytelty Kisapuiston nykyisen pääkatsomon kunnostamista. Se on pakkokin, sillä FC lahti joutuu ensi kaudella muuttamaan pitkäksi aikaa Hiihtostadionilta naisten EM-kisojen ja veteraanien MM-yleisurheilun tieltä. Katsomo on kaiken lisäksi osittaisessa käyttökiellossa muutaman vuoden takaisen tulipalon jäljiltä. - Kisapuisto on lahtelaisen jalkapalloilun henkinen koti, sieltä kaikki on lähtenyt. Se on ainoa oikea paikka jalkapallostadionille. Urheilukeskuksessa olemme evakossa, paikka on kolkko niin pelaajille kuin katsojillekin, Litmanen sanoi.
Suomessa on lukuisia esimerkkejä pienistä intiimeistä stadioneista, joihin saadaan pienemmälläkin väkimäärällä hieno tunnelma. Tuorein tapaus on Turku, josta on Kupittaan stadionin uusimisen jälkeen tullut Suomen jalkapalloilun pääkaupunki.
Litmanen tietää hyvin, että asiassa on vielä monta mutkaa. - Muutkin lajit tarvitsevat parannusta oloihinsa, mutta toivottavasti kaupunki ottaa Kisapuiston nopeasti suunnitelmiinsa.
Litmanen pelasi MM-karsinnoissa Azerbaidzhania vastaan reilun vartin ja Venäjä-ottelussa viimeisen kymmenminuuttisen. Pahan flunssan jäljiltä tullut kolmen viikon paussi teki kuntoutumiseen pahan loven, mutta nyt näyttää paremmalta. Litmanen pelaa tänään MIFK:ta vastaan, mutta minuuttimäärät riippuvat tietenkin siitä, miten peli lähtee kulkemaan. Avauksessa Litmanen tuskin on. - Olen ehkä 45 minuutin kunnossa, hän arvioi itse.
Voittamalla IFK:n tänään ja HJK:n viimeisellä kierroksella FC lahti ottaisi ensimmäisen mitalinsa ja varmistaisi pääsyn eurokentille. - Hyvä, että panosta riittää loppuun asti. Ei kannata kuitenkaan ajatella liian pitkälle. On vaan pelattava omaa peliä ja saada joukkueesta kaikki irti. En näe tilanteessa mitään muuta kuin mahdollisuuksia, Litmanen muistutti. Jari Litmasen haastattelu kuunneltavissa osoitteessa www.ess.fi/aaniarkisto.
(ess 19.10.2008 / Kuva 19.10.2008 Jari Litmanen Lahden Stadion FC Lahti - MIFK)

Baxteriltä
Huuhkajille ruusuja ja risuja
Jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Stuart Baxter sekä kiitteli että harmitteli joukkueensa esitystä vaikeaan 1-0-voittoon jalkapallokääpiö Azerbaidzhanista päättyneen ottelun jälkeen.
- Tiesimme Azerbaidzhanin olevan vaikea ja meillä oli paljon hävittävää, mutta ensimmäisen puoliajan, tai oikeastaan maaliimme asti pelimme oli upeaa. Pelaajat tekivät kaiken oikein taktisesti, juuri niin kuin puhuimme ennen ottelua. He olivat rohkeita, ottivat riskejä, Baxter hehkutti.
- Maalin jälkeen pelimme kuitenkin jostain syystä muuttui, ja siihen olen hyvin tyytymätön. Sitä on vielä mietittävä ja siitä keskusteltava, päävalmentaja jatkoi. Ottelun ainokaiseen osumaan Suomi tarvitsi rangaistuspotkun, joka monen mielestä tuli hieman helpolla. Baxter ei tilannetta huomioinut katseltuaan muualle. - En todellakaan nähnyt sitä tilannetta. Avauspuoliajalla meillä toki oli mielestäni selvä pilkun paikka, Baxter totesi viitaten Daniel Sjölundin torppaamiseen azerimaalin edessä. Vastus kovenee seuraavaksi huikeasti, sillä Suomi matkaa Moskovaan huippuryhmä Venäjän vieraaksi. Ottelu potkitaan jo ensi keskiviikkona, ja sitä ennen on vielä rukattava henkistä puolta jälleen uuteen asentoon. - Tässä pelissä olimme metsästäjä, emme metsästettävänä. Moskova on pelottava paikka pelata, mutta aiheutamme Venäjälle niin paljon ongelmia kuin vain pystymme, Baxter lupasi. Pelaajistosta poissa on varmasti vasen pakki Toni Kallio, jonka varoitustili täyttyi kevyesti nousseella keltaisella. - Älkää kysykö, kuka pelaa vasempana pakkina. Haluan nyt nauttia tästä voitosta. No, nuori pelaaja se tulee olemaan, ja Moskova on kova testi hänelle, Baxter myhäili. Loogisin vaihtoehto Kallion paikalle lienee hollantilaisseura Alkmaarin 23-vuotias ja yhden A-maaottelun pelannut Niklas Moisander.
(mtv3.fi 11.10.2008 / Kuva Suomi - Azerbaidzhan 11.10.2008 )

Baxter laittoi pisteen Eremenko-keskustelulle
Jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Stuart Baxter halusi tiistaina pidetyssä Azerbaidzhan-ottelun lehdistötilaisuudessa laittaa pisteen spekulaatioille keskikenttäpelaaja Aleksei Eremenko juniorin tilanteesta maajoukkueen suhteen. Baxter ei valinnut Eremenkoa ryhmäänsä tuleviin kahteen MM-karsintaotteluun ja halusi selvittää kerralla kaikille, mitä Venäjällä pelaavan Eremenkon paluu edellyttää. - En pidä Aleksein valinnalla tai valitsematta jättämisellä spekuloimista hyvänä joka kerta kun valitsen joukkueeni, sillä se ei tee hänelle hyvää, Baxter aloitti. - Ainoat asiat, joilla on merkitystä on se, että ensimmäisessä ottelussa alaisuudessani hän oli heikossa kunnossa, toisella kertaa hän ei ilmestynyt paikalle eikä antanut asiasta selitystä. Kolmannella kerralla kävi ilmi, että hän oli hölmöillyt humalassa vain kaksi päivää ennen ottelua, Baxter viittasi tapahtumaan, joka pudotti Saturnin ammattilaisen maajoukkueringistä. Eremenko ajoi kesäkuisen Valko-Venäjä-ottelun alla humalassa kotiseudullaan Pietarsaaressa. Hänet tuomittiin tapauksesta myöhemmin ehdolliseen vankeuteen. Baxter alleviivasi, ettei kyse ole pelaajan rankaisemisesta, vaan pelisäännöistä joita odottaa jokaisen joukkueensa pelaajan noudattavan. - Pyrin aina toimimaan pelaajan ja pelin parhaaksi. Olemme käyneet keskusteluja etenkin Aleksein isän kanssa, sillä tiedän hänen olevan merkittävä tekijä Aleksein elämässä. Päätimme, että Aleksei selvittää päänsä, ottaa vastuun teoistaan ja aloittaa ankaran työn. Mikäli tämä toteutuisi, menisin henkilökohtaisesti Venäjälle ja kertoisin oven olevan auki hänen paluulleen. - Tuon jälkeen hän ei käytännössä ole pelannut, joten en tiedä onko hän pitänyt kiinni päätöksestämme. Tekisin maajoukkueesta naurettavan, jos peräytyisin ja ottaisin joukkoon pelaajan, jonka tilanteesta minulla ei ole selvyyttä. Baxter ei omien sanojensa mukaan ole saanut penkille seurassaan ajautuneeseen Eremenkoon suoraa yhteyttä, mutta on selvittänyt pelaajalle paluun ehdot ja sen, että on valmis auttamaan, jotta hänen uransa saataisiin raiteilleen. - En tee tätä rangaistakseni häntä vaan auttaakseni. Selvitin hänelle pitkällä tekstiviestillä, että tässä on hänen uransa käännekohta, Baxter kertoi lisäten ettei ole saanut pelaajaa kiinni puhelimitse asian tiimoilta. - Aleksein täytyy näyttää, mitä hän haluaa urallaan tehdä. Olen valmis auttamaan häntä ja kannustamaan eteenpäin, sillä tahdon nähdä taitavan pelaajan hyödyntävän koko potentiaalinsa, Baxter kertoi jättäen oven auki Eremenkon maajoukkuejatkolle.
(mtv3.fi 07.10.2008 / Kuva Stuart Baxter 02.06.2008 )

Jari Litmanen FC Lahti-yhtiöön
Jari Litmanen on ilmoittanut tulevansa osakkaaksi perustettavaan FC Lahti Oy:n. Litmanen kertoo, että hän haluaa Lahden Reippaan kasvattina sitoutua lahtelaisen jalkapallon taustavaikuttajaksi. Hänen uskonsa lahtelaisen jalkapallon tulevaisuuteen on vahva. - Näen FC Lahden toiminnan aktiivisena ja positiivisena, joten haluan olla omalta osaltani tukemassa sitä. Hän on seurannut mielenkiinnolla lahtelaisen jalkapallon kehitysnäkymiä. Hän antoi jo aiemmin kesällä median kautta viestin siitä, millaisia tavoitteita lahtelaisella jalkapallolla tulisi jatkossa olla ja miten Kisapuisto tulisi kytkeä osaksi sen kehitystarinaa.
Pelikentällä Litmanen saatetaan nähdä seuraavan kerran jo sunnuntaina, kun FC Lahti kohtaa Valkeakosken Hakan. Flunssasta kärsineen Litmasen pelaamisesta päätetään lauantain harjoitusten jälkeen. 
(ESS.FI 03.10.2008 / Kuva 22.08.2008 )