ETUSIVU Blogi 2006  Blogi2007q1  Blogi2007q2  Blogi2007q3  Blogi2007q4 Blogi2008q1  Blogi2008g2 Blogi2008q3 Blogi2008q4 Blogi2009q1 Blogi2009q2  Blogi2009q2
Blogi2010q1 Blogi2010q2 Blogi2011q1 Blogi2011q2 Blogi2012q2 Blogi2012q3

Suomi - Romania 14.10.2014
Huuhkajien surkea aloitus EM-karsinnoissa
Suomen A-maajoukkue on aloittanut Ranskan EM-karsinnat tuloksellisesti heikosti, vaikka lohko F on karsintojen helpoin. Ainoastaan voitto Färsaarista ja tasapeli lohkon jumbojoukkuetta Kreikkaa vastaan kerryttivät Huuhkajien pisteitä. Tappiot tulivat Romanialle ja Unkarille.
Huuhkajat ovat pelanneet huonolla itseluottamuksella. Kaksinkamppailuissa ei pärjätä ja hienot yksilösuoritukset ovat vähissä. Ainostaan johtoasemassa Färsaaria vastaan Roman Eremenkon kaukopotku upposi hienosti. Muuten pelin kuva on ollut hermoilu ja isot yksilötason virheet. Eli Huuhkajien henkinen heikkous.
Puolustaminen joulukuusella on onnistunut pääasiassa hyvin. Mixu Paatelainen on luonut joukkuepelaamiseen hyvän pelitavan. Tosin pelaajavalinnoissa on virheitä. Valinnoissa on liian paljon painottunut taito pelikovuuden kustannuksella. Taitavat pelaajat Alexander Ring ja Perparim Hetemaj ovat heikkoja varsinkin puolustuspelaamisessa ja herkkiä pahoille virheille. Lisäksi nämä kaksi pelaajaa liian usein lopettavat pelaamisen ja keskittyvät valittamiseen. Punaisen kortin todennäköisyys on näiden kahden pelaajan kohdalla liian suuri.
Unkari pelissä Ringin ollessa pelikiellossa tilalla pelannut Markus Halsti toi vahvaa puolustamista ja järkeviä ratkaisuja. Halstin lisäksi keskikentälle pelikovuutta toisi Joni Kauko, mutta Mixu Paatelainen ei ole Kaukolle antanut peliaikaa syksyn karsintapeleissä.
Pulustuksessa peliaikaa on saanut Jarkko Hurme, joka ei valitettavasti ole maajoukkuetason pelaaja. Kuitenkaan kokenut Petri Pasanen ei ole saanut ollenkaan kutsua viime syksyn karsintapeleihin. Hän pystyy pelaamaan sekä laitapuolustajana, että topparina. Jos Pasanen olisi ollut Unkari pelissä topparina niin tuskin Zoltan Gera olisi päässyt puskemaan maaliaan. Maalin olisi tosin normaalilla pelillä estänyt kuka tahansa Veikkausliigan toppari.
Huuhkajien kannalta on jopa historiallista, että näissä karsinnoissa pallonhallinta on ollut enimmäkseen Suomella, ainoastaan Romania pelissä vastujalla oli pallo enemmän hallussa (Suomi 48 %). Mutta maalintekotilanteita on luotu suhteellisen vähän. Ja suurelta osin nämä tilanteet on tuhrittu.
Kärkipelaajista Teemu Pukki on ollut jokaisessa syksyn karsintapelissä avauksessa. Neljä peliä ja ei yhtään maalia. Teemun itseluottamus on ollut kateissa. Paatelainen oli kärkipelaaja. Luulisi, että hänen paras osaaminen valmentajana olisi myös hyökkäyspelaamisessa. Mutta näin ei näytä olevan. Pukki on vahvimmillaan vastahyökkäyspelissä eli silloin kun vastustaja hallitsee ja maalintekotilanteet luodaan pallon riistoista ja nopeista vastahyökkäyksistä. Nyt karsintapelissä palloa on hallittu, mutta hallinta ei ole johtanut tuloksiin.
Mixu Paatelainen on selittänyt huonoa tulosta heikolla pelaajamateriaalilla. Jos Suomi hallitsee pelejä niin voiko materiaali olla niin huono? Ja hyvin useat muut jalkapallon kääpiövaltiot ovat pystyneet voittamaan jalkapallon suurmaita ja pääsemään arvokisoihin. Esimerkiksi Latvia ja Slovenia. Ja kuinka on mahdollista, että Färsaaret voitti Kreikan vieraskentällä?
Pääsyy Huuhkajien heikkoihin karsintapeleihin on henkisellä tasolla. Alhainen itseluottamus. Toinen syy heikkoon menestykseen on virheet pelaajavalinnoissa. Nämä molemmat asiat ovat täysin valmentajan vastuulla. Mixu Paatelainen on saanut aivan tarpeeksi aikaa näyttää osaamisensa. Tuloksia ei ole tullut. Nyt on muutoksen aika. Ja Palloliitolla olisi hyvä mahdollisuus tehdä muutos vaihtamalla valmentajaa ja ottaa Brightonista vapautunut Sami Hyypiä tilalle. Toinen vaihtoehto olisi, että Paatelainen tunnustaisi virheensä ja tekisi itse muutokset.
Ranskan EM-karsinnoissa on kaikki vielä mahdollista Suomelle. Huuhkajilla on lohkon F paras pelaajamateriaali ja pelisysteemi. Kun saadaan vain hyvä itseluottamus joukkueelle ja muutama korjaus pelaajavalintoihin niin tie voittoihin on auki.
/ 28.12.2014 (Kuva 14.10.2014 Suomi - Romania / Alexander Ring ja Jarkko Hurme)

Suomen jalkapallon merkittävimmät ongelmat
Suomifutiksessa pelaajat ovat voittaneet Mestareiden liigan, suomalainen valmentaja on ollut valmentajana Saksan pääsarjassa, suomalainen seurajoukkue on ollut kahdensan parhaan joukossa Euroopan Cupissa eli nykyisessä Mestareiden liigassa (FC Kuusysi). Lisäksi mainittakoon, että miesten A-maajoukkue ei ole hävinnyt Saksalle arvokisojen karsintaotteluissa viiteen peräkkäiseen otteluun. Nämä ovat loistavia saavutuksia ja osoittavat, että Suomen jalkapallolla on mahdollisuus menestykseen.
Mutta kuitenkin on asioita jotka ovat pettäneet ja edelleen ovat huonolla mallilla Suomen jalkapallossa. Nämä asiat ovat esteenä tai hidastavat Suomifutiksen kehitystä:
1. Suomen lehdistö
Suomalaisilla urheilun journalisteilla ei ole osaamista jalkapallosta. Ottelujen analyysit ennen ja jälkeen pelin ovat heppoisia tai niitä ei juurikaan ole. Valmentajille tehdyt kysymykset pelin jälkeen ovat pinnallisia. Ei osata tai ei uskalleta kysyä otteluun liittyvistä olennaisista asioista joukkueiden valmentajilta. Vaikka valmentajat pääsevät suomalaisten sopulien kynsistä helpolla niin toisaalta lehdistön tehtävä olisi oikean jalkapallotiedon välittäminen. Nyt suomalaiset juniorit saavat ottelujen yhteydessä vajavaista ja jopa väärin analysoitua tietoa.
2. Suomalaiset erotuomarit
Kansainvälisissä otteluissa ei juurikaan ole suomalaisia erotuomareita ollut. Miesten arvokisoissa ei suomalaisia erotuomareita ole ollut. Eipä myöskään Euroopan seurajoukkueiden finaaleissa ole koskaan suomalaisia erotuomareita ollut.
3. Palloliitto
4. HJK
/ 04.05.2014


Huuhkajien turha harjoitusottelu Omanissa
Suomen A-maajoukkue teki pitkän palloilumatkan Intian valtameren rannalle, jossa oli 90 minuutin ottelu 24.1.2014 Omania vastaan. Pääosin Pohjoismaissa pelaava Huuhkaja ryhmä pääsi pelaamaan Nizwan muhkuraiselle jalkapallokentälle. Peli oli täynnä syöttövirheitä ja kevyitä kaksinkamppailuja. Heikko Oman jopa hallitsi hienokseltaan 0-0 päättynyttä ottelua.
Tämä oli Nikolai Alholle, Sebastian Strandvallille ja Pekka Sihvolalle ensimmäinen A-maaottelu. Mutta tämä ottelu ei antanut heille mahdollisuutta antaa kunnon näyttöjä valmentaja Mixu Paatelaiselle.
Vaikka ottelun kustannukset ilmeisesti maksoivat omanilaiset niin onko kuitenkaan mitään järkeä Huuhkajien tuhlata aikaa tämmöiseen mitään sanomattomaan palloilutapahtumaan? Joskus muinoin maajoukkue teki matkan Viron Saarenmaalle. Sielläkin kenttä oli vaatimaton. Silloin Palloliitto ilmoitti, että jatkossa harjoitusmaaottelut valitaan huolellisemmin, jotta turhilta otteluilta vältytään. Onkohan mitään opittu? / 01.02.2014



ETUSIVU